UTOPENCI - KLASIKA
1 kg špekáčků, 1/2 kg cibule, 1 sáček kysaného zelí, 400 ml octa, 1 l vody, 2 rovné polévkové lžíce soli, 4 rovné lžíce cukru (přizpůsobíme chuti, může být méně i víc), 100 ml oleje, feferonky, pepř
Oloupané špekáčky podélně nařízneme,naplníme kolečky cibule a trochou zelí. Spojíme párátkem. Navrstvíme do zavařovací sklenice, prokládáme feferonkami, cibulí a zelím. Zalijeme vařící svařenou vodou ' s octem, cukrem a solí a dolijeme olejem. Zavíčkujeme. Necháme vystydnout, promícháme tak,
že sklenici několikrát obrátíme dnem vzhůru a zpět. Pak necháme několik dnů v ledničce odležet.
 
 
UTOPENÁ KOLEČKA NADIVOKO
buřty nebo točený salám, na každé 2 buřty 1 středně velká cibule 1 3 kuličky nového koření, půlka bobkového listu a podle chuti kuličky pepře, sladkokyselý nálev jako v základní variantě
Oloupané buřty nakrájíme na kolečka. Vrstvíme do zavařovačky, prokládáme nakrájenou cibulí a kořením. Nakonec zalijeme horkým nálevem a necháme vychladnout, proležet.
 
 
dabelske utopence
3/4 kg spekacku (na 2 sklenice) oloupeme, nakrajime na ctvrtky ci pulky
Oloupeme 2 vetsi cibule a nakrajime na kolecka
Pokladame do sklenic vzdy vrstvu spekacku a vrstvu cibuli a do kazde sklenice pridame jednu palivou feferonku (daji se sehnat velmi levne v holesovicke trznici, kaslete na Carefour)
Pripravime si nalev ... smichame vodu a ocet 1:1, pridame (mnozstvi dle chuti):
lzicku pepre, polovinu lzicky kayenskeho pepre, lzicku sladke papriky, susene chilli papricky a vse nechame tak minutu svarit. Do sklenic lijeme jeste teple a po schladnuti ulozime na 14 dni do lednicky. Urcite nema smysl je otevirat drive, nez za 14 dni, ale cim dyl je tam nechate, tim jsou lepsi (napr. pul roku...).
 
 
UTOPENCI
8 safalátok (špekáčkov), 1 l octu, 1 l vody, 4 vrchovaté lyžičky cukru, 1 vrchovatá lyžička soli, 1 lyžičky mletého čierneho korenia, na hrot noža curry, 2 chilli papričky, alebo feferónky, 2 cibule.
Safalátky olúpene, cibuľu pokrájame na kolieska a oboje vložíme do pohára. Uvaríme nálev z octu, vody, cukru, soli a korenín. Keď trochu schladne, zalejeme safalátky s cibuľou a uložíme do chladu. Za 2-3 dni sú akurát.
Nebo
1,5 kg buřtů, hodně cibule, 1,5 litru octa, 1 lžíce Deka (přípavek na zavařování kyselých okurek), pepř, červená paprika sladká (i pálivá), feferonky (nepovinně) Postup: Dáme svařit 0,5-1 litr vody s Dekem. Ve chvíli, kdy se voda vaří přilejeme ocet, vypneme a necháme vychladnout. Pozor, když budete vařit vodu dohromady i s octem, tak to hrozně smrdí :-)) Buřty podélně nařzneme, vložíme do nich kolečko cibule, případně feferonku a postuně pěchujeme do láhve od okurek. Prosypáváme další cibulí, pepřem a paprikou. Utopence zalejeme vychladlým nálevem a necháme uležet podle chuti.
Nebo
Chce to hlavne je nesezrat driv, nez se prolezi, coz byva povetsinou zasadni problem :)
Ale abys nebrblal, ze neporadim, tak poslouchej:
Svar si nalev - voda, ocet, sul, bobkovy list, muze byt trocha korenove zeleniny a nove koreni, pepr, nejlepe hrube tluceny - vsech prisad dle vlastni chuti. Nakrajej cibuli (hodne cibule) na kolecka a syrove papriky, nejlepe trochu palive, ale ne zas prehnane, na prouzku. Nejdriv si vurty na utopence urcene oloupej. Naskladej do vyssi nadoby vrstvu cibule s paprikou, vrstvu vurtu, a porad opakovat az do spotrebovani surovin. Zalit HORKYM nalevem. Nech zchladnout nejdriv normalne pri pokojove teplote, pak ulozit do lednice a nechat poradne rozlezet.
Obmeny - pridat do nalevu nekolik malych chillies papricek. Prokladat kysanym zelim. Pridat kus pokrajeneho balkanskeho syra. Pridat do nalevu sklenici piva, pripadne sucheho vina. Casem experimentovat po libosti...
 
Nebo
K naložení utopenců lze požít i nejaké to nakládací koření na okurky - má výhodu, že pro méně zdatného má již namíchané koření a návod na sáčku. Doporučuji tuhle směs dle vlastní chuti doplnit - feferonem, zeleninou, přidat bobkový list, nové koření nebo pepř. Jinak dle návodu YEN. Jen ještě snad vuřty po délce naříznout a do řezu vložit třeba kousek cibule, papriku atd. Vuřty jsou po vyndání zdobnější a hlavně dríve se naleží.
Nebo
Parky (ci uzeninu) oloupat, rozkrojit podelne napul. Svarit vodu, ocet (cca2:1), pepr (mozno pridat, bob. list, nove koreni, strouzek cesneku), do vreleho jeste nalevu hodit na tenka kolecka nakrajenou cibuli...Nechat vychladnout. No a narvat do sklenic spolu s natenko nakrajenymi okurkami, kysanym zelim, nakladanou kapii (pro barvu),mozno prihodit feferonku...:)
2 kg méně tučných špekáčků, 1.75 kg cibule, 600 ml octa, 1250 ml vody, 5 polévkových lžic soli - 120g, 1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře - 5g, 3/4 polévkové lžíce cukru - 10g, 1 polévková lžíce oleje, 3 bobkové listy, na špičku nože chilli
Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak necháme vychladnout.
Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na rovnoměrná kolečka. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu cibule. Potom tuto cibuli poklademe vrstvou špekáčků. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice.
Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je na závěr nutné dobře uzavřít - stačí celofán a gumička.
 
Nebo
ocet a voda (v pomeru zhruba1:1, nejlepsi je vzdycky ochutnat) , spetka soli , trocha cukru (/ja davam tak dve kavove lzicky na 1,5 litrovou lahev) , cerny pepr , mlety pepr , cibule , špekáčky
Spekacky nezapomeneme oloupat!!!
Spekacky se rozkroji, vevnitr posypou mletym peprem, prida se na kolecka nakrajena cibule a nakladana cervena papricka Nalev se svari , utopenci se zalijou, zavickujou, nechaji 14 dnu odstat v chladu a temnu - pokud je davate do lednicky, nechte je predtim tak den dva stat normalne venku, cim jsou vic v chladu, tim pomaleji se nacucavaj, taky je dobry sklenici vyndat nejmin den predem....
 
 
UTOPENCI
Nakoupíme nějaké dobré špekáčky, žádnou levnou směs mouky, krve a sádla, ale pokud možno trochu masové. Oloupeme a nařízneme podélně směrem od okrajů ke středu, až nám vznikne jakoby plátek. Pomažeme feferonkovou pastou (mocnost feferonkové vrstvy přizpůsobíme své chuti), vložíme plátek cibule a zase zavineme do původního tvaru. Do sklenice dáme vrstvu jemně krájeného zelí, papriky na jemné proužky a jemně krájené cibule, připravené špekáčky, cibule, zelí, papriky, špekáčky, možno proložit i feferonkou. Každou vrstvu posypeme ještě směsí celého pepře, nového koření a pokud možno i hořčičného semínka. Když naplníme celou lahev, zalijeme předpřipraveným lákem z deka (podle návodu), zavíčkujeme a musíme týden čekat.
Nemohu sloužit vlastním chuťovým zážitkem, protože utopence zásadně nejím,ale vzhledem k tomu, jak rychle mizí, když je udělám a vzhledem ke chvalozpěvům na ně činěným domácími i návštěvami, zřejmě nebudou špatné:-)))
 
 
OBMĚNY ZÁKLADNÍHO NÁLEVU na utopence:
1)Nálev s koprem
Zakladni nalev + pridame bily pepr, horcicne seminko, na drobno natrhany kopr (kdyz neni cerstvi, muze se pouzit i drceny, ale uz to neni ono), zhruba 2 díl okurkoveho laku a nekolik lzicek ostre francouzske horcice
2)Vraždící sládek
2 dily zakladniho nalevu, do ktereho prisypeme drceny pepr + 1 dil cerneho piva + nekolik polevkovych lzic ostreho kecupu+ lak z feferonek, které přidáme ke špekáčkům
 
 
UTOPENCI V HOŘČICI
6 buřtů, 2 cibule, 150 g hořčice, kečup - poloviční množství než hořčice, 50 ml oleje, cukr, pepř, sůl, ocet, voda
Buřty oloupeme, nařízneme, naplníme cibulí a naskládáme do sklenice, ještě proložíme cibulí.
Nálev: hořčici rozmícháme s několika lžícemi kečupu, cukrem, octem, solí, pepřem, olejem a trochou vody. Zalijeme utopence a necháme dva dny v lednici odležet.
 
 
MIŇONKY
jemné drůbeží koktejlové minipárečky , Ocet+voda , pepř:bílý, zelený, černý; mletý i celý , mleté chilli papričky , feferonky , cibule , bobkový list , cukr
Párečky oloupu-jde-li to. Jinak nechám jak zo je, ale asi to popraská. Připravím si nálev z octa a vody, koření, cukru. Ten svařím a nechám v něm povařit i párečky. Nakrájím cibuli a vkládám "sendvičově" do lahve: párečky (1-3)+cibule s korenim a bobkovym listem, pak zase párečky...atd.. Nakonec zaliji nálevem a nechám uležet tak týden až 14 dnů
 
 
Učitelský mls
½ kg špekáčků, 3 kyselé okurky, 3 cibule, 3 lžíce kečupu, 3 lžíce hořčice, 3 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžíce worcesteru , majonéza,
Špekáčky , okurky a cibuli nakrájíme na kostičky. Svaříme kečup, hořčici, olej, ocet a worcester. Svařenou směs po vychladnutí nalijeme na špekáčky a vše spojíme majonézou .
 
 
Obědová rychlovka:
Do tlakáče na dno trochu oleje, osmažit 1 cibuli nadrobno nakrájenou, přidat asi 30-40 dkg točeného či jiného levného salámku na kostičky nakrájeného. Po opečení přidat lečo (bez oleje). Podusit, pak podle počtu krků hladových přidat šálky oprané rýže, zalít nad rýži vodou, osolit, možno přidat i masox, a zavřít deklík. Jakmile začne razantně unikat pára, ztlumit na minimum a nechat 20 minut vařit
 
 
Buřty parťáka Egona
12 špekáčků, 2 cibule, 12 feferonek, 1 lahvička kečupu, 1 láhev černého piva, strouhaný křen
Špekáčky podélně rozřízneme do poloviny, do zářezů vložíme kolečko cibule a feferonku. Takto naplněné buřty naskládáme co nejtěsněji do kotlíku, zalijeme kečupem a pivem. Zahříváme na ohni velmi zvolna 20-30 minut až se vytvoří hustá lesklá omáčka. Podáváme se strouhaným křenem a chlebem. Zvolna zapíjíme vychlazeným zlatavým mokem.
 
 
Buřty koňáky předáka Dadyho
12 špekáčků (nejlépe koňský točený salám), 2 menší cibule, 12 podlouhlých feferonek, 1 lahvička kečupu, 1 láhev černého piva, strouhaný křen
Špekáčky podélně rozřízneme do poloviny, do zářezů vložíme po kolečku cibule a feferonku. Takto naplněné buřty naskládáme co nejtěsněji do pekáčku, zalijeme kečupem a pivem a zahříváme na ohni velmi zvolna 20 - 30 minut - až se vytvoří hustá lesklá omáčka. Podáváme se strouhaným křenem a chlebem. Zvolna zapíjíme vychlazeným zlatavým mokem.
 
 
ŠPEKÁČKY NA PIVU
6 špekáčků, 2 cibule, 3 dl piva (raději černé), 3 dl kečupu, olej, feferonky
Oloupané špekáčky podélně rozkrojíme a naplníme kolečky cibule a kouskem feferonky. Pekáček vymažeme olejem a naskládáme do něj špekáčky, které posypeme zbylou cibulí. Zalijeme pivem rozmíchaným s kečupem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, až omáčka mírně zhoustne. (Stejně je možné připravit
i telecí párky.)
 
 
Buřty na pivě extra
Hodně cibule (opravdu hodně) nakrájím na kostičky, hodím naolej, zpěním, přidám kečup, nějaké ostré koření, česnek a nechávám probublávat. Na vedlejší pánvi opeči na půlky rozkrojené vuřty nebo jemné párky, tu oblou stranu ještě nakrojím na "ježečka" a když jsou tak akorát opečený, zaleju je sklenkou piva - nejlepší je černé. Zasyčí to, vypustí charakteristický pivní pach a pak nechám ještě chvíli odpařit tekutinu. Pak na to přemístím cibulovou směs, dochutím nadrceným česnekem a pak už se jen cpu.
 
 
Buřty na pivu s fazolkami
Buřty nakrojíme " na ježka " a vyskládáme do pekáčku, přilijeme ta 3/4 flašky malé flašky kečupu, půl flašky černého piva, špetku koření garam másala, 4 cibule na tenké proužky, 4 stroužky česneku namačkat, lžíce cukru, špetka skořice a konzerva fazolí v tomatě. To všechno v pekáčku promícháme a vrazíme do trouby na 200 stupňů tak na půl hodiny. Pak stáhneme teplotu na cca 160 a necháme další půlhodinu dopéct. Po celou dobu zhruba co 10 minut promícháme a otočíme buřty, aby byly pořád politý sosem. Podáváme s chlebem. Zkoušel jsem to i s bramborama a taky to bylo prudce jedlý …:-))) Takže dobrou chuť …
 
 
Burty na pivu
Nejlip mit cerne pivo, 14%, Krusovice nebo Cernou horu, a nejake lepsi burty, treba kabanos. Burty nakrajime na pulky nebo platky, hodime na panvicku s jenom trosinkou oleje, aby se nepripalily (pokud mate teflonovou, olej muzete vynechat) a zalejeme pivem. Potom smazime tak dlouho, az to pivo zkaramelizuje a proadne prosakne burty. Nezapomente obracet.
Dejte vedet, jak Vam to chutnalo, moje manzelka se tenhle recept naucila v Louiswille:), jenomze tam nemaji poradne pivo, znami pri navsteve jen mlaskali, kdyz jsem jim to udelali na Cernych krusovicich a uznali, ze u nas je mnohem lepsi pivco nez v USA
 
Nebo vurty na pive takto:
Nariznute vurty potru horcici a naskladam do pekace.Na to rozlozim 1 sacek mrazeneho leca (nebo cersvou cibuli+rajcata+papriku), pridam kecup, zaliju cernym pivem (nekdo radsi svetle)a dam asi na pul hodiny, mozna i dele, do trouby.(Museji vykukovat krasne pecene a krupave vurty)Je to skutecna mnamka:o)
 
 
Buřty v pívu - zlepšovák:
kilo kabanosu oloupeme, nakrájíme na 5cm špalíčky. Na koncích uděláme zářezy do kříže. Dáme do ohnivzdorné misky/pekáčku. Na to: cibuli na půlkolečka, sterilované papriky, beranní rohy (balkánské papriky), a kečup, pálivý i sladký. Zalijeme to tak nějak přiměřeně kečupem, zředíme černým pivem (cca 3/4 flašky). Pošťoucháme vařečkou - když zamícháme, honíme to po stole. Dáme do studené trouby, elektrickou zapneme na 200*C a za půl hoďky to zase jakoby pohoníme v pekáčku. Stáhneme na 160 a dopečeme 30min. Jíme z houskou.
 
 
Krvava Betty
burty (spekacky) oloupat, na pulky do pekacku, na to cibuli na kolecka, nejaky koreni - ja davam, co mi prijde pod ruku - kari, pepr, cesnek, paprika... zalit celym kecupem a pulkou piva a bouchnout na 45 min. do trouby... :-)
 
 
SLAVNOSTNÍ BUŘTY
buřty, pikantní hořčice, menší plátky tvrdého sýra, špalíčky sýru Niva, 1-2 cibule
Buřty oloupeme a podélně nařízneme. Vzniklý otvor vymažeme hořčicí, vyplníme plátkem sýra, špalíčkem sýra Niva, kolečkem cibule a sepneme párátkem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme, až se sýr roztaví.Přelijeme kečupem, obložíme zeleninou a podáváme s chlebem nebo pečivem.
 
 
Pivní (nebo pivařské) vuřty
Vuřty (párkový, kabanos, špekáčky) z jedné strany nařízneme, ale neprořízneme. Vymažeme hořčicí, vložíme kousky cibule, plátky česneku nebo i plátky feferonů. Sepneme párátky (doporučuji spíše svázat nití) a vložíme na pekáč vymazaný sádlem. Posypeme hojně na hrubo nakrájenou cibulí a trochou česneku, pokapeme kečupem (možno i trochu nějakým hot kečupem) a zalijeme asi do poloviny vuřtů černým pivem. Vuřty můžem i shora naříznout jako hřebeny. Dáme péct do trouby, postupně poléváme zbytkem piva ev. trochou vody a po opečení jedné strany obrátíme. Můžeme i během pečení polévat vzniklou šťávou. Bombastyčne !
 
 
ŘÍMSKÝ PÁREK
Připravíme si těsto jako na bramborové knedlíky. Vyválíme plát asi 1cm silný a nakrájíme na obdélníky, do kterých zabalíme nožičku párku. Osmažíme a podáváme se zeleninovým salátem.
 
 
Zapečené šunkové závitky
250 g šunkového salámu, 60 g kečupu, 200 g pórku, 120 g strouhaného sýra, 75 g rostlinného tuku, 40 g strouhanky.
Nakrájená kolečka širšího šunkového salámu potřeme kečupem, posypeme tence krájeným pórkem a strouhaným sýrem. Plátky salámu pevně zatočíme a upevníme párátkem. Zapékací misku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou, vložíme závitky, trochu pokapeme tukem a dáme krátce zapéci do vyhřáté trouby. Podáváme s různě upravenými brambory.
Krkonošská míchanina
35 dkg měkkého dietního salámu, 1/4 kg ananasového kompotu, 1 dcl jemného kečupu, sůl, olej, 10 dkg žampionů čerstvých, ale lze použít i naložené.
Vše nakrájíme na kostičky. Na pánev olej, orestujeme salám se žampiony. Potom přidáme ananas a kečup a těsně po prohřátí a tudíž před dokončením trochu osolíme. Příloha: hranolky - pije se k tomu pivo.
 
 
Pirožky plněné
Těsto: 50 dkg hladké mouky, 2 vejce - jen žloutky, 10 dkg tuku rozpuštěného, 3 dkg droždí, o něco víc než 1/4l mléka vlahého, špetka soli.
Náplň: na 1/4 rozkrájený točený salám Z droždí připravíme kvásek a vypracujeme kynuté těsto. Vykynulé těsto rozválíme na placku asi 1/2 cm silnou a rádýlkem nařežeme obdélníčky. Do nich vložíme nakrájený salám (asi 10 cm kousky) a několikrát obtočíme. Na kraji potřeme bílk
em, aby těsto drželo zabalené. Klademe na vymaštěný plech a necháme ještě asi 1/4 hod. vykynout. Potřeme rozšlehaným bílkem, posolíme a okmínujeme a pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.
 
 
Strouhankové kuličky
Do misky strouhanku, vejce a salám na kostičky. Promícháme a zalijeme tolik mlékem, aby vzniklo tvárné těsto. Ochutíme kořením. Uděláme kuličky, které obalujeme ve strouhance a fritujeme. Příloha: tatarka a zeleninový salát.
 
 
SLONÍ ŽRÁDLO
1kg měkkého dietního salámu, 6 velkých cibulí, 1 litr sladkokyselých okurek, 2 lžíce oleje,
1 lžíce octa, 2 lžíce hladké hořčice, velká plechovka (210g) rajského protlaku, lžička soli
20dkg majonézy
Cibule a okurky se nadrobno posekají a promíchají se salámem, pokráj
eným na nudličky. Olej, ocet, rajský protlak, hořčice, sůl, cukr a chilli koření se za stálého míchání povaří na mírném ohni tak, až se spojí v dokonale hladkou hmotu. Po vychladnutí se touto směsí přelije míchanina salámu, okurek a cibule, přidá se majonéza a vše se dokonale promísí. Před podáváním se doporučuje ponechat 24 hodin odležet v chladničce. Podává se nejlépe v širokých sklenkách na aperitiv nebo v kompotových miskách. Zdobíme plátkem citrónu a snítkou petržele.
 
 
Mlsný jazyk
8 nožiček silnějších párků, pikantní hořčice nebo kečup, 8 sterilovaných feferonek, 1 cibule, olej na potření, křen
Párky podélně nařízneme a vzniklý otvor vymažeme hořčicí nebo kečupem, vložíme feferonku, kolečko cibule a rozložíme na olejem potřený alobal. Zabalíme a dáme do trouby. Pečeme 20 minut, rozdělíme na porce a posypeme strouhaným křenem.
 
 
PÁRKOVÉ SRDIEČKA - DUBASOVÁ
4 párky, 15 dkg šunkovej salámy, 4 vajcia, 5 dkg koreňovej zeleniny a hrášku, tvrdý syr, kápia
Párky nakrojíme pozdĺžne, vyvrátime do tvaru srdiečok a spojíme špáradlami. Vnútro vystelieme šunkovou salámou a vložíme do vymasteného plechu. na dno srdiečok uložíme zeleninu, vlejeme 1 celé vajce, osolíme, okoreníme, opaprikujeme, posypeme strúhaným syrom a dáme na 10 minút zapiecť do rúry. Dozdo
bíme kápiou a podávame s kečupom, chlebom a vínom.
 
 
Uzené klobásy zapečené
kynuté těsto z 1/4 kg mouky, 2 uzené klobásy, tuk do pekáče
Zaděláme těsto jako na buchty, ale nikoli sladké. Když vykyne, rozdělíme je na 8 dílů a vyválíme obdélníky. Do každého zavineme půlku klobásy, kterou předem propícháme vidličkou. Pak těsto stočíme a klademe tyto podlouhlé buchty na pekáč vedle sebe a dobře omastíme, aby se neslepily. Upečené necháme vychladnout a teprve později je krájíme na tenčí řízky napříč a podáváme
k vínu nebo k čaji. Dobrá sestava k večeři: Šípkový čaj nebo čaj z listí černého rybízu či ruský čaj s citrónem a zapečené klobásy. Klobásy živí jako každé maso, pečivo zasytí a čaj dodá vitamin C.
 
 
KLOBÁSY BERNHAUER
(10 kg očisteného mäsa), 7 kg bôčiku, 3 kg hovädzieho mäsa - bez loja!, 20 dkg soli, 7-8 dkg cesnaku (očisteného) - prelisovať, 15 dkg sladkej papriky, 5-10 dkg pálivej papriky (množstvo podľa kvality pálenia), 1 balíček drvenej rasce (5 dkg), 1 balíček mletého korenia (2 dkg)
Vykostené a odblanené mäso umyjeme a pokrájame na 2 cm kocky. Hovädzie mäso melieme na jemno - ako na fašírku. Bravčové mäso melieme na veľkosť 0,8-1 cm, do masy pridáme soľ, cesnak, korenie, papriku a rascu. Všetko dobre premiešame rukami - ochutnáme a môžeme podľa chuti pridať soľ a pálivú papriku. Rascu, korenie a cesnak nepridávať! Množstvo, uvedené v recepte určite stačí. Doporučujem v chlade ponechať deň a potom plniť do čriev a údiť. Klobásky možno konzumovať aj neúdené, opekané na zemiakoch a pod.
 
 
FALEŠNÁ ČÍNA
2libové párky, 1 velká cibule, 2 papriky (nejlépe různých barev), 150 g čínského zelí, 1 malá cuketa, olej, malý kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru nebo na špičku nože mletého, půl lžičky kari koření, 50 ml sójové omáčky, 1 lžička škrobu, vegeta
Jídlo připravujeme v pánvi wok a musíme pracovat rychle, aby zelenina nezměkla a zůstala křupavá. Nejdříve osmahneme na oleji na dlouhé nudličky nakrájené libové párky, přidáme kari a zázvor a zamícháme. Potom přihodíme zeleninu v tomto pořadí: čínské zel
í nakrájené na kostky, papriky na čtverečky, cuketu na proužky a na větší kusy podélně nakrájenou cibuli. Pokaždé zamícháme. Zprudka osmažíme, ale jen tak, aby zelenina zůstala křehká. Přilijeme sójovou omáčku a zahustíme lžičkou škrobu, kterou jsme rozmíchali ve skleničce vody. Stále mícháme. Škrob rychle zesklovatí, pokud by směs byla příliš hustá, podlijeme vodou. Dochutíme vegetou. Podáváme s čínskými nudlemi nebo rýží.
 
 
PLNĚNÉ ŠÁTEČKY
1 balíček listového těsta, 50 g másla, 200 g pórku, 200 g uzeniny (šunka,
' salám nebo buřty) ·100 g mozarelly · 50 g vlašských ořechů nebo mandlí · vejce na potření
Nejdříve si připravíme náplň: na másle osmahneme uzeninu a nadrobno nakrájený pórek. Necháme vychladnout a do studené směsi vmícháme nastrouhaný sýr. Čtverce listového těsta naplníme a přeložíme na trojúhelníkové šátečky nebo na koláčky tak, že k sobě spojíme všechny rohy. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými ořechy. Upečeme ve středně vyhřáté troubě, použijeme pečicí papír. Šátečky jsou výborné t
eplé i studené.
 
 
PLNĚNÉ KNEDLÍKY
1 balíček těsta na bramborové knedlíky v prášku, 300 g uzeniny (špekáčky nebo točený salám), 2 velké cibule, 100 ml oleje, zelí nebo špenát jako příloha
Na oleji opečeme na kostičky nakrájenou uzeninu a cibuli. Částí vychladlé směsi naplníme knedlíky z bramborového těsta - nabíráme děravou naběračkou, do knedlíků nedáváme omastek. Ten se zbytkem cibulky a osmažené uzeniny necháme na přelití hotových knedlíků. Knedlíky můžeme tvarovat jako jednotlivé koule nebo jako dvě vel
ké šišky naplněné uprostřed a uzavřené po stranách. Osolenou vodu přivedeme k varu a knedlíky vaříme asi 18 minut. Podáváme se zelím nebo se špenátem.
 
 
MIMINA V LISTOVÉM TĚSTĚ
1 balíček listového těsta, 500 g minipárečků (je možné použít i vegetariánské párky), kečup, oregano, vejce na potření
Těsto rozválíme a nakrájíme na čtverce o straně přibližně 8 cm. Potřeme je mírně kečupem, posypeme oreganem a do každého vložíme minipáreček. Pak párečky zabalíme do listového těsta jako mimina do zavinovačky. Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.
 
 
PÁRKOVÝ ŠTRÚDL
1 balíček listového těsta, 4 telecí párky, 1 balíček špenátu, 1 cibule, 700 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky, 200 g eidamu, sůl, 5 stroužků česneku, vejce na potření, vlašské ořechy na ozdobení, trocha oleje
Na oleji osmahneme cibulku, přidáme špenát a necháme podusit. Zahustíme lžící hladké mouky rozmíchané ve sklence mléka, osolíme a ochutíme česnekem. Necháme vydusit, až je směs hustá, pak ji dáme vychladit. Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále, navr
stvíme na něj špenát, poklademe libovými (telecími) a párky a posypeme větší částí nastrouhaného sýra. Zabalíme jako štrúdl, potřeme vejcem, ozdobíme půlkami vlašských ořechů a přeložíme na plech pokrytý papírem na pečení. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Před koncem pečení posypeme zbytkem sýra. Chutná teplé i studené.
 
 
Buřtový koláč
1 listové těsto , 3 špekáčky , sůl , pepř , paprika , 2 rajčata , 2 vejce , 100 g tvrdého sýra
Vymazanou formu vyložíme rozváleným plátem listového těsta a těsto propícháme vidličkou. Špekáčky si oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a poklademe jimi listové těsto. Navrch dáme rajčata nakrájená na plátky, posypeme sladkou paprikou a opepříme, posypeme nastrouhanou cihlou a nakonec zalijeme rozšlehanými a osolenými vejci. D
áme do předehřáté trouby a pečeme, až těsto na okrajích zhnědne.
 
 
JIHOAMERICKÝ KOLÁČ
těsto: 350 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 2 vejce, 1/16 I oleje, podle potřeby pivo
Náplň: 500 g rajčat, 300 g paprikové klobásy, 2 kapie, 2 zelené papriky, 5 lžic oleje, 1 lžíce krystalového cukru, lžička škrobu, svazek petrželky, bazalka, sůl, pepř, vejce na potření
Z mouky, vajec, soli, oleje a piva uhněteme hladké, vláčné, měkké těsto (nejlépe v robotu). Rozdělíme ho na dva bochánky a necháme odpočívat při pokojové teplotě. Mezitím si připravíme náplň koláče: na oleji osmahneme cibuli s cukrem. Přidáme nakrájenou klobásu, papriky, pokrájená rajčata (nejdříve je musíme spařit a oloupat), sůl a pepř. Povaříme a zahustíme lžičkou škrobu, kterou rozpustíme v trošce vody
. Ještě chvilku vaříme. nezapomeneme míchat. Nakonec přidáme nasekanou petrželku a prolisovaný česnek. Náplň dáme vychladit. Na pomoučeném vále rozválíme těsto. Nejdříve první polovinu, přendáme ji na plech pokrytý papírem na pečení. Připravíme si i druhou placku. Na placku na plechu navrstvíme náplň tak, aby nesahala až ke krajům, a koláč přikryjeme druhou plackou. Na krajích uzavřeme. Potřeme vajíčkem a dáme upéct do předehřáté trouby. Při teplotě kolem 200 °C pečeme přibližně půl hodiny. Koláč je dobrý teplý i studený.
 
 
RUDOCH
8 buřtů, 200 g sterilovaného hrášku, 1 velká cibule, 100 g rajského protlaku, kečup, sůl, oregano, česnek, citron
Buřty a cibuli nakrájíme na kolečka. Hrášek scedíme, propláchneme a necháme okapat. Vše smícháme s protlakem a podle chuti přidáme kečup, sůl, oregano, česnek a citron.
 
 
Dušené salátové závitky
8 velkých listů římského či jiného salátu (lze použít i špenát), 80 g salámu nebo klobásy, 100 g pikantního ovčího sýra, 50 g nivy, 20 zelených oliv, 1 lžíce olivového oleje, bazalka, sůl, pepř.
Ze salátu odřízneme spodní tuhý konec a část se středu. Salám, olivy a sýry nakrájíme najemno. Směs dáme doprostřed salátového listu, okoř.a posyp. pokráj. bazalkou. Listy přeložíme nejdříve po delší straně a potom zabalíme z kratší strany závitek a propíchneme párátkem, aby se nám nerozbali
lo. Na teflonové pánvi rozehřejeme ol.olej a krátce podusíme. Příloha: topinka s česnekem.
 
 
SMAŽENÁ KOLEČKA
točený salám nebo buřty podle počtu strávníků, cibule, olej, na smažení
Na těstíčko: 2 vejce, 50 ml piva, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, sůl
Všechny přísady rozšleháme na hladké těsto, ve kterém obalujeme kolečka uzeniny
a cibule. Zprudka osmažíme a z oleje vyndáme na papírové ubrousky které vsáknou přebytečný tuk.
 
 
PÁRKY ZAPEČENÉ S JABLKY
na každé 2 nožičky párků 1 velké jablko a 50 g mozarelly,1 lžička oleje,1 lžička másla, křen,(Násobíme podle hladu a množství strávníků.)
Do olejem vymazané zapékací misky naklademe vrstvu nakrájených jablek, na ni položíme párky, přidáme další jablka a na ně kousky másla. Dáme péct nebo grilovat. Podle potřeby můžeme mírně podlít vodou. Když jablka změknou, zasypeme vše nastrouhanou mozarellou a necháme ji v troubě rozpustit. Podáváme s nastrouhaným křenem a toasty..
 
 
MEXICKÉ CHILLI
4 špekáčky, 400 g červených fazoli z konzervy, 1 velká cibule, 4 velká rajčata, 4 zelené papriky (mohou pálit), 100 g rajského protlaku, olej, feferonky, chilli koření, worcester, 5 stroužků česneku, kostka bujónu
Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, nakrájené špekáčky a papriky. Promícháme a přidáme fazole, protlak, feferonky a chilli koření. Podle potřeby podlijeme a přihodíme kostku bujónu, do směsi pak vyklopíme rajský protlak. Zatímco se fazole dusí, spaříme rajčata a oloupeme je, nakrájíme na kostky a nasypeme do směsi, kterou stále mícháme a ještě chvilku podusíme. Nakonec dochutíme česnek
em a worcesterem. Podáváme s chlebem nebo směsí naplníme arabský chléb (placky), který ohřejeme předem v mikrovlnce. Jídlo pak bude opravdu mezinárodní.
 
 
VELMI FALEŠNÝ HUMR
200 g salámu junior, 100 g celeru, 100 g mozarelly, 1 kelímek bílého jogurtu, 100 g majolky, citron, sůl, cukr
Celer povaříme do poloměkka, necháme vychladnout a jemně nastrouháme. Salám a sýr nastrouháme na dlouhé nudličky (nejlépe s pomocí robotu). Jogurt rozšleháme s majolkou a šťávou z půlky citronu. Vše smícháme dohromady a podle chuti přisladíme a přisolíme. Mažeme na chlebíčky, které zdobíme plátkem citronu a třeba kouskem kapie.
 
 
PLNĚNÉ PAPRIKY
1 na každý buřt 1 paprika, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce hořčice, 2 plátky slaniny, 1/4 cibule, trocha kyselého zelí, olej, pepř, sůl
Buřtíky oloupeme, podélně rozřízneme a do každého dáme čtvrtku cibule. Celé obalíme zelím. Z paprik vyndáme jádřince a do každé očištěné papriky nalijeme kečup rozmíchaný s hořčicí a vložíme připravený buřt. Zapékací misku vytřeme olejem a dno poklademe plátky s
laniny a zbytkem zelí. Na tento základ vyrovnáme naplněné papriky. Svrchu je potřeme olejem a dáme péct do středně vyhřáté trouby. Pokud je zapotřebí, podlijeme. Zvolna pečeme, dokud povrch paprik nezezlátne. Z paprik můžeme udělat i lodičky-zapéct plněné poloviny.