Kapr v pikantní omáčce,
1 kapr naporcovaný , 2 vaječné bílky osmažené na oleji nasekané nadrobno , 4 dl rajčatové šťávy , šťáva z jednoho citrónu , 3 dl bílého vína , 2 lžičky sójové omáčky , 6 vlašských ořechů , 12 bobkových lístků , 2 lžíce medu , 4 lžíce vody , řeřicha , pepř, sůl, olej na smažení
Kousky kapra pokapeme citrónovou šťávou, proložíme bobkovými listy, zatížíme a necháme odležet. Na pánvi smícháme olej, vodu a sójovou omáčku a na směsi osmažíme kapra. Maso vyjmeme, omáčku doplníme zbytkem surovin (vyjma řeřichy) a krátce povaříme. Kapra na talíři zalijeme omáčkou a posypeme řeřichou.
 
 
KAPR SE ZELENINOU A SÝREM
4 porce kapra, 2 Ižíce citronové šťávy, sardelová pasta, sůl, bazalka, kmín, 4 oloupaná rajčata, 2 zelené papriky,
8 dkg tvrdého sýra, 8 dkg nivy a tvrdého sýra, rostlinný olej, 2 Ižíce sekané cibulky a česneku
Omyté porce kapra pokapeme citronem, slabě potřeme sardelovou pastou a vložíme do pekáčku. Podlijeme šálkem vody, osolíme, přidáme kmín
a bazalku. Rajčata nakrájíme na kolečka, papriky také a dáme je do mezer mezi kapra a pokapeme olejem. Pečeme asi 20 min.
Potom posypeme nivou a tvrdým sýrem
a pečeme až sýr zrůžoví. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.
 
 
Jižanská pečeně z kapra
2 porce kapra, 1 cibule, 2.5 rajčete, 2.5 lžíce rostlinného oleje, 1/2 sklenky bílého vína, 1 lžíce strouhaného tvrdého sýra, citrónová šťáva, zelená petrželka
Rybí plátky marinujeme v citrónové šťávě a soli. Necháme 1/2 hodiny odležet, vložíme do vymaštěného pekáče, pokryjeme plátky rajčat, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí a petrželkou. V silně nahřáté troubě pečeme 10 minut, obrátíme, po stranách přilijeme zbytek oleje a dalších 10 až 15 minut dopékáme. Hotový pokrm vyjmeme z
trouby, posypeme sýrem a ozdobíme citrónem.
 
 
Kapr na Moravance
Půlky kapra osolit a okořenit dle chuti. Na pekáči rozpustit trochu másla a oleje, půlky kapra na něm opéct z obou stran a vyndat. Smíchat 1 sklenici Moravanky, 5 lžic pikantní hořčice a 2 nahrubo nastrouhané cibule. Polovinu této směsi nalít do pekáče, přidat půlky kapra a zalít druhou polovinou směsi. Upéct doměkka.
 
 
Kapr v županu
1 menší kapr , sůl , pepř , vejce , 50 g sterilovaných žampionů , 50 g sterilovaných kapií , sekané mandle , 2 lžíce kyselejšího bílého vína , hladká mouka , tuk na smažení , 3 karotky
Vyčištěného kapra nakrájíme na porce, které osolíme a okořeníme pepřem. Do rozšlehaných vajec zamícháme mandle, žampiony a kapie nakrájené na tenké nudličky, rozředíme vínem, osolíme a přidáme tolik mouky, aby vzniklo středně husté těstíčko.
Připravené porce kapra obalíme v těstíčku a ihned usmažíme v rozehřátém tuku z obou stran. Usmažené porce kapra posypeme nastrouhanou karotkou a podle chuti můžeme také pokapat citronovou šťávou.
 
 
KAPR PODLE ROŽMBERSKÝCH
4 porce kapra, 40 g másla, sůl, pepř
Omáčka:
1/8 l bílého vína, 1 cibule, 1 citron, sůl, pepř, bobkový list, 1 lžíce hl. mouky, tymián, trochu hrachové polévky, sardelky, kapary
Na porce nakrájeného, očištěného kapra upečeme v pekáči na másle. v kastrolku k mouce dočervena upražené přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, trochu čisté hrachové polévky., 1/8 l bílého vína, bobokový list, tymián, sůl, pepř, povaříme a přecedíme. Do omáčky přimícháme dobře utřené sardelky, kapary a na kolečka
nakrájený loupaný citron. Kousky pečeného kapra na míse touto omáčkou poléváme.
 
 
KAPR OHŇOVÝ
polovina kapra (asi 800 - 900 g), 6 stroužků česneku, 1 lžíce koření karí, 1 lžička sladké papriky, 50 g másla, 1 lžíce olivového oleje, 50 g žampionů, sůl, půl lžičky pepře, petrželová nať
Česnek utřeme se solí a s kořením, nadrobno pokrájenou petrželovou natí a máslem. Touto kašičkou kapra potřeme, na hodinu uložíme do chladničky, potom obložíme plátky žampionů osmahnutých v půeko. vše zabalíme do alobalu a pečeme čtvrt hodiny.
 
 
KAPR PEČENÝ PO CIKÁNSKU
6 porcí kapra po 150 g, 100 g cibule, 3 zelené papriky, 120 g žampionů nebo hříbků, 2 stroučky česneku, 3 lžíce rajčatového kečupu, 1 dl červeného vína, sůl, mlétý pepř, hladká mouka, olej na pečení
Připravené porce kapra osolíme, opepříme, obalíme v mouce a v pekáčku na rozehřátém oleji upečeme v troubě dorůžova. Mezitím v kastrolu na trošce oleje zpěníme drobně nakrájenou cibuli, k ní přidáme na nudličky nakrájené papriky bez semen, krátce podusíme, pak teprve přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby, utřený česnek, přilijeme kečup a červené víno, je-li třeba, přidsolíme a společně vše znovu podusíme. Upečeného kapra urovnáme na nahřátou mísu, přelijeme podušenou směsí a ozdobíme petrželkou a citronem. Podává
me teplé jako samostatný pokrm nebo studené jako večeři: k teplému pokunu vařené brambory, ke studenému chléb nebo slané rohlíky.
 
 
KAPR PEČENÝ PO ĎÁBELSKU
4 porce kapra po 150 g, 80 g oleje, 30 g másla, 3 lžíce rybího vývaru nebo vody, 3 lžíce kečupu, 1 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžíce kaparů, trochu karí koření, sůl, citronová šťáva, mletý pepř, a na zdobení: 2 sterilované červené papriky (kapie), petrželka
Připravené porce kapra osušíme, osolíme, opepříme. pokapeme citronovou šťávou a necháme v chladu asi půl hodiny odležet. Pak je vložíme do většího kastrolu na rozehřátý olej a pečeme po obou stranách nejdříve na prudkém, potom na mírnějším ohni. Upečené porce kapra upravíme na nahřáté talíře. Část oleje slijeme, do zbylého oleje v kastrolu přidáme má
slo, kečup, vývar negbo vodu, worcesterskou omáčku, rozsekané kapary a koření karí a za stálého míchání krátce povaříme. Takto upravenou šťávu přelijeme přes kapra a jednotlivé porce obložíme proužky papriky a ozdobíme petrželkou. Podáváme jako samostatný pokrm. Nejvhodnější přílohou jsou opečené brambory a zeleninový salát.
 
 
KAPR PEČENÝ PO LABUŽNICKU
6 porcí kapra, 1 citron, 80 g oleje, 80 g másla, 40 g mandlí, 50 g jader vlašských ořechů, 50 g rozinek, 1/4 litru plzeňského piva, 80-120 g oloupaných žemlí, asi 1/4 l rybího vývaru na podlití, sůl, mletý pepř, petrželka
Z porcí kapra stáhneme kůži, potom osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou, potřeme olejem a postavíme asi na 3 hodiny do chladu. Potom v pánvi na zbylém rozehřátém oleji připravené porce kapra prudce po obou stranách opečeme, přendáme do kastrolu na rozehřáté máslo, k tomu přidáme v pivu namočené nevymačkané žemle, rozinky, sloupnuté a na nudličky nakrájené mandle a ořechy. Podlijeme trochou vývaru a v troubě pečeme doměkka. Jednotlivé
porce upečeného kapra upravíme na talíř, přelijeme hustou omáčkou a ozdobíme citronem a petrželkou. Podáváme s různými bramborami.
 
 
KAPR PO ČÍNSKU
800 g kapra, 2 g celého zázvoru, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 150 g oleje, 30 ml sójové omáčky, 20 g škrobové moučky
S jednodenním předstihem namočíme celý zázvor, aby nabobtnal a změkl. Potom cibuli, česnek a zázvor nasekáme nadrobno a zpěníme na rozpáleném oleji. Vše zalijeme sójovou omáčkou.
Osolené porce kapra nařízneme napříč a potřeme máčenou škrobovou moučkou. Rybu vložíme do druhé poloviny rozpáleného oleje a smažíme, až je povrch tvrdý a křehký. Porce vyjmeme, zalijeme horkou omáčkou a podáváme.
 
 
SILVESTROVSKÝ KAPR PEČENÝ
4 porce šupinatého kapra po 150 g, 60 g slaniny, 4 sardele, 80 g másla, 2 dl přírodního červeného vína, sůl, asi 2 lžíce zlatožluté máslové jíšky, 4 navrdo uvařená vejce, 8 sardelových oček, citron, petrželka
Z porcí kapra odstraníme páteřní kost, pak je střídavě protáhneme (prošpikujeme) na nudličky nakrájenou slaninou a na proužky nakrájenými sardelkami, slabě osolíme a v pánci na rozehřátém másle dozlatova upečeme. Před dopečením přelijeme rybu červeným vínem. Hotového kapra upravíme na nahřátou mísu. Šťávu zahustíme jíškou, povaříme a procedíme na kapra. Kolem ryby na míse rozlož
íme půlky vajec obložené sardelovým očkem a ozdobíme dílky citronu a petrželkou.
Podáváme ke slavnostnější příležitosti, hlavně na Silvestra.
Příloha: slané tyčinky z lístkového těsta nebo vařené brambory, anebo vařená rýže.
 
 
Kapr s lečem v alobalu
4 porce kapra, 40g slaniny, olej, 500g sterilovaného leča, 2 lžíce kečupu, petrželka, mletý pepř, česnek, mletá sladká paprika, sůl, 1 cibule, 4 plátky alobalu.
Porce kapra protkneme částí slaniny nakrájené na nudličky, osolíme, opepříme, vložíme na pánev s rozehřátým olejem a lehce opečeme po obou stranách. Porce vyjmeme, na pánev přidáme zbývající slaninu nakrájenou na půlkolečka, zpěníme, osolíme, poprášíme mletou paprikou, vmícháme lečo, rozetřený česnek a kečup. Směs krátce podusíme, když trošku zhoustne, rozdělíme ji na alobal potřený olejem, posypeme usekanou petrželkou, poklademe porcemi kapra a vše pokapeme olejem. Alobal dobře zabalíme, položíme na plech, vložíme do horké trouby nebo pod rozehřátý gril a pečeme asi čtvrt hodiny (až se alobal nafoukne).
Při podávání alobal nastřihneme a každý stolovník si porci přeloží na talíř. Podáváme s chlebem nebo pečivem.
 
 
Strachotínská lopata
1 kapr, brambory, anglická slanina, rajčata, papriky, sůl, kořenící směs na ryby, máslo
Očištěného kapra osolíme, okořeníme kořenící směsí i zevnitř. Na pomaštěný alobal naklademe vrstvu na silnější plátky nakrájených syrových brambor, na ně položíme kapra a obložíme ho plátky anglické slaniny. Navrch naklademe vrstvu krájených rajčat, nakrájené čerstvé sladké papriky a dalš
í vrstvu brambor. Obalíme 3x - 4x alobalem, dobře utěsníme přehnutím, položíme na lopatu a vsuneme do roztopeného krbu nebo ohniště. Po 25 minutách propíchneme zvrchu alobal, tím vypustíme páru a ještě chvíli grilujeme. Podáváme s bílým nebo červeným vínem dle chuti.
 
 
Kapr na grilu s křenem
4 porce kapra, citronová šťáva, olej, 2 lžíce strouhaného křenu, 3 lžíce másla, sůl
Porce kapra opereme, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a nacháme asi hodinu uležet. Pak je lehce osušíme utěrkou a opečeme na grilu po každé straně asi 8 minut. Po ukončení grilování je posypeme strouhaným křenem a pokapeme rozpuštěným máslem. Podáváme s hranolky a zeleninovým salátem.
 
 
Kapr na paprice
4 porce kapra, 250 g slaniny, 250 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, 4 dl smetany, sladká paprika, sůl
Opláchnuté a osušené porce kapra protáhneme klínky slaniny a osolíme. Na rozehřátém oleji porce kapra zvolna opečeme. Kapra vyjmeme, olej z pánve slijeme, v pánvi rozpustíme máslo a zaprášíme moukou a paprikou. Mírně osmahneme a zalijeme 1 dl vody a smetanou. Směs rozmícháme a za stálého míchání provaříme. Osolíme, vložíme zpět porce kapra a krátce podusíme. Podáváme s rýží nebo brambory.
 
 
Kapr na petrželce
1 kg kapra, sůl, pepř, petrželka, 100 g másla, 1 šálek vývaru, šťáva z 1 citronu, 1 cibule, 1/2 lžičky kari koření, 1/2 lžičky muškátového květu, 4 rajčata, játra z kapra, 1 lžíce sardelové pasty, 1 sklenka bílého vína
Kapra naporcujeme, osolíme, opepříme a obalíme v nasekané petrželce. Na polovině másla porce zprudka po obou stranách opečeme, podlijeme vývarem a hojně pokapeme citronovou šťávou. Na zbytku másla zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kari, muškátový květ, nakrájená a oloupaná rajčata, játra, sardelovou pastu a víno, krátce podu
síme. Porce kapra dáme na talíře, šťávu přidáme k omáčce a procedíme přes síto. Omáčkou přelijeme kapra a podáváme s tmavým pečivem.
 
 
Kapr pečený po ďábelsku
4 porce kapra, olej, 30 g másla, 3 lžíce rybího vývaru, 3 lžíce kečupu, 1 lžíce worchestrové omáčky, 1 lžíce kapary, karí koření,sůl, citronová šťáva, pepř, kapie a petrželka na ozdobu
Porce kapra osušíme, osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a necháme asi 30 minut odležet. Poté kapra zprudka opečeme po obou stranách na rozehřátém oleji. Opečené porce kapra upravíme na nahřáté talíře. Část oleje slijeme, do zbylého přidáme máslo, kečup, vývar, worchestrovou omáčku, rozsekané kapary, kari koření a za stálého míchání krátce povaříme. Takto upravenou šťávu přelijeme přes kapra a jednotli
vé porce obložíme proužky papriky a ozdobíme petrželkou. Jako přílohu podáváme opečené brambory a zeleninový salát.
 
 
Kapr po břeclavsku
1 kapr, 1/2 l mléka, 150 g másla, 60 g hladké mouky, 1 citron, 1 lžička mleté papriky, česnek, drcený kmín, grilovací koření, sůl
Naporcovaného kapra vložíme na několik hodin do studeného mléka (nejlépe přes noc). Poté porce omyjeme vodou, nasolíme, pokapeme citronem a necháme odležet. V hladké mouce zamícháme kmín, papriku a grilovací koření. V ní obalíme porce kapra a opečeme je na 2/3 rozehřátého másla na pánvi přikryté pokličkou. Po opečení ze všech stran porce vložíme do mísy a ještě horké přelijeme máslem s utřeným česnekem. Podáváme s bramborovým salátem nebo kaší.
 
 
Kapr po lipensku
4 porce kapra, 1 cibule, 3 lžíce másla, 200 ml červeného vína, 4 lžíce kečupu, 400 ml vývaru z rybích hlav
Na rozehřátém másle zpěníme nadrobno posekanou cibuli, zalijeme ji vínem a vývarem, přidáme kečup, sůl a rozšleháme. Do této směsi vložíme opláchnuté porce kapra a pod pokličkou zvolna dusíme doměkka. Na talířích kapra přeléváme šťávou a podáváme s rýží nebo brambory.
 
 
Kapr s česnekem
4 větší porce kapra, citronová šťáva, máslo, 3 stroužky česneku, sůl, 2 lžíce hladké mouky, olej na pokapání a na pečení, petrželka
Omyté a osušené porce kapra osolíme, dobře potřeme prolisovaným česnekem a pokapeme olejem. Necháme v chladu asi dvě hodiny odležet. Pak je posypeme moukou a pečeme na rozehřátém oleji dozlatova. Pečeného kapra podáváme s vločkami másla, pokapaného citronovu šťávou a posypaného nadrobno posekanou petrželkou s vařenými brambory.
 
 
Kapr s houbami na jehle
750 g kapřího masa bez kůže, 6 silnějších plátků slaniny, 18 menších hlaviček žampionů, citronová šťáva, olej, sůl, pepř
Opláchnuté a osmažené kapří maso nasekáme na větší kostky, opepříme, pokapeme citronovu šťávou a olejem a necháme v chladničce asi 2 hodiny odležet. Slaninu nakrájíme na čtverečky, žampiony ponecháme vcelku a napichujeme střídavě s kousky kapra na 6 grilovacích jehel a osol
íme. Grilujeme po obou stranách 3 minuty. Při grilování potíráme rozpuštěným máslem. Můžeme také opékat přímo v pánvi na oleji. Jako přílohu podáváme slané rohlíky nebo opečené brambory a tatarskou omáčku.
 
 
Kapr v pivním těstíčku
4 porce kapra (kdo nemá rád kůži, tak stažené), sůl, tuk na smažení
Těstíčko: 5 lžic 10 % piva, 1 vejce, sůl, 1/4 lžičky pálivé papriky, 1 lžíce oleje, hladká mouka dle potřeby
Kapra osolíme, namáčíme v těstíčku a volně smažíme ve vyšší vrstvě tuku. Po usmažení obkládáme d
ílky citrónu.
Těstíčko: Všechny přísady promícháme a podle potřeby zahustíme hladkou moukou, až vznikne zahoustlé hladké těstíčko.
 
 
Kapr v sýrové omeletě
4 porce kapra, 2 lžíce mléka, 8 lžic strouhaného sýra, citronová šťáva, sůl, 4 vejce, olej
Čisté porce kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Potom porce kapra osolíme a na rozehřátém oleji po obou stranách opečeme. Přeložíme je do zapékací misky, zalijeme rozšlehanými vejci se solí, mlékem a strouhaným sýrem a v horké troubě
rychle zapečeme.
 
 
Kapr ve víně se žampiony
6 porcí kapra, citronová šťáva, 3 lžíce rostlinného oleje, 80 g másla, 300 g čerstvých žampionů, 150 ml bílého vína, sůl, hladká mouka
Očištěné porce kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme 1/4 hodiny odležet. Pak je osolíme, poprášíme moukou, vložíme do pekáčku s rozehřátým olejem a polovinou dávky másla a pečeme. Po chvilce porce přelijeme vínem a vypečenou šťávou a dopečeme doměkka. Na zbylém másle podusíme žampiony pokrájené na plátky a ke konci p
ečení přidáme k porcím kapra. Podáváme se smaženými hranolky a zeleninovým salátem.
 
 
Kapr smažený se sýrem
800 g kapra, citronová šťáva, sůl, pepř, hladká mouka, 2 vejce, 100 g sýra eidam, rostlinný olej na smažení, 2 lžíce másla
Očištěné a osušené porce kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet. Potom je osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce, ve vejcích rozšlehaných se sýrem a v rozehřátém oleji usmažíme dozlatova. Kapra pokapeme rozehřátým máslem a podáváme s brambory.
 
 
třeboňský kapr
kapr, sůl, česnek, hl. mouka, paprika, olej
řízky z kapra dostatečně osolíme, potřeme rozdrceným česnekem a poté obalíme ve směsi hladké mouky s mletou paprikou a pečeme pomalu na oleji pod pokličkou
 
 
Kapří ragů
600 g kapra, 5 stroužků česneku, 5 g papriky, 12 g zázvoru, sůl, 60 g oleje, 50 g másla
Rybu zbavíme kůže, vykostíme a nakrájíme na plátky 5x3 cm. Z třeného česneku, papriky, zázvoru, soli a oleje připravíme směs, kterou připravené porce ryby potřeme. Rybu srovnáme na sebe a necháme asi 24 hodin odležet v chladničce. Pečeme po obou stranách na másle do růžova.
 
 
Kapr s jablky a paprikou
4 porce kapra, sůl, citrón, 60 g slaniny, 4 menší jablka, celý pepř, bobkový list, nové koření, 4 nepálivé papriky, 80 g másla.
Porce kapra osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, položíme do pekáčku na plátky slaniny a pokryjeme oloupanými na plátky nakrájenými jablky a na nudličky nakrájenými paprikami. Přidáme celé koření a poklademe plátky másla. Pečeme v přikrytém pekáči asi 1/2 hodiny. Při pečení podléváme podle potřeby vodou a výpek přeléváme přes kapra.
 
 
Kapr po mlynářsku
600 g kapra, sůl, hladká mouka, citrón, 50 g oleje, 30 g másla, worcesterská omáčka
Porce kapra mírně nařízneme, osolíme, poprášíme moukou, pokapeme citrónovou šťávou a pečeme zvolna na oleji. Během pečení poléváme šťávou. Po upečení dáme rybu na předehřáté talíře. Do šťávy přidáme kousek másla a když zrůžoví, přidáme několik kapek citrónové šťávy a worcesterskou omáčku. Takto připravenou šťávou přelijeme rybu na talíři.
 
 
Kapr na pivě
1 kg kapra, 100 g ztuženého pokrmového tuku, 1,5 dl světlého piva , 1 lžíce strouhanky ze stuchého černého chleba, 15 g másla , hladká mouka, zázvor
Umyté a osušené porce kapra osolíme, posypeme mletým zázvorem, moukou a opečeme v rozehřátém tuku dozlatova. Téměř dopečeného kapra podlijeme pivem, přidáme strouhanku a máslo, přilijeme trochu vody a dodusíme. Podáváme s bramborami.
 
 
Kapr po židovsku
800 g - 1 kg kapra , 50 g světlých rozinek , 1/8 l světlého piva , 2 velké cibule, 1 lžíce másla , 3-4 hřebíčky , 4 zrnka pepře, 1/2 lžičky strouhané citronové kůry , 1 1/2 lžíce octa, sůl
Kapra očistíme, vykucháme, opláchneme, oddělíme hlavu, rozpůlíme, pokrájíme přes hřbet na porce široké na 2 prsty, posolíme a pokropíme octem. Máslo rozehřejeme, podusíme na něm cibuli pokrájenou na kostky, až je sklovitá, přilijeme pivo, 3 lžíce vývaru z koření, přivedeme k varu, vložíme rybu a vaříme po pokličkou na velmi mírném ohni asi 15-20 minut. Hotovou rybu vyjmeme. Omáčku necháme zhoustnou, vložíme opláchnuté rozinky a strou
hanou citronovou kůru. Rybu v omáčce znovu prohřejeme.
 
 
Kapr rajčátkový
4 porce kapra , 100 g čerstvých hub nebo žampionů , 500 g rajčat , 100 g oleje, 50 g másla , 1 cibule , 1 citron , 1 dl bílého vína , 100 g paprik , 1 stroužek česneku , pepř, sůl
Porce ryby osolíme, opepříme a v oleji z obou stran krátce opečeme. Zvlášť podusíme na kolečka pokrájená spařená rajčata, která pak prolisujeme. Do vypečené šťávy z rybího masa dáme drobně nakrájenou cibuli, osmahneme ji, přidáme plátky hub, papriku pokrájenou na nudličky, připravenou podušenou rajčatovou dužinu a směs zalijeme bílým vínem. Ochutíme utřeným česnekem a citronovou šťávou. Krátce podusíme. Připravené porce kapra vložíme do tukem vymazané zapékací misky, přelijeme směsí, pokapeme rozpuštěným máslem a dáme podusit do trouby. Podáváme s opečenými brambory a okurkovým salátem.
 
 
Kapr s omáčkou
1 kapr, 2 lžíce Solamylu, 2 lžíce vody, sůl, olej, Omáčka:, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sójové omáčky, 1/2 hrnku vývaru, 1 lžička Solamylu, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce vody
Kapra rozdělíme na porce, posolíme a každou porci obalíme Solamylem rozmíchaným v trošce vody. Na pánvi rozpálíme olej, porce kapra upečeme do zlatova. Na talíři polijeme horkou omáčkou a hned podáváme.
Omáčka: jemně nasekanou cibulku zpěníme na oleji, přidáme prolisovaný česnek, sójovou omáčku, osolíme a necháme přejít varem. Přidáme kečup a zahustíme Solamylem rozmíchaným v trošce vody. Zvolna povaříme a nalijeme na porce kapra.
 
 
Kapr v alobalu
4 porce kapra, 8 žampionů, 4 plátky šunky, 4 lžíce másla, 1/4 hrnku červeného vína, 4 lžíce kečupu, 1 citron, 4 lžíce oleje, worcester, sůl, pepř
Osolené porce kapra položíme na čtverce alobalu potřeného olejem. Poklademe směsí na plátky nakrájených a na polovině másla osmažených žampionů a nakrájenou šunkou. Opepříme, přidáme víno, kečup a worcester. Na směs položíme zbytek másla a porce kapra do alobalu dobře zabalíme. Pečeme v horké troubě asi 15 minut. Na talíři zdobíme plátkem citronu.
 
 
Kapr v rozinkové omáčce
2 kapři po 1 kg, 2 lžíce octa, 30 g rozinek, šťáva z 1 citronu, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, 100 g celeru, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 3 zrníčka pepře, 2 zrníčka nového koření, 0,3 l piva, 50 g perníku, 1 krajíc černého chleba, 40 g másla, sůl, pepř, cukr
Rybu omyjte, osušte, porce potřete octem. Hlavy rozpulte, žábry odstraňte. Rozinky nechte přejít varem v citronové šťávě. Cibuli a zeleninu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vařte s rybími hlavami, kořením a pivem 20 minut. Proceďte a prolisujte. Perník a chléb bez kůrky nakrájejte na mal
é kousky, svařte s vývarem. Přidejte rozinky i s citronovou šťávou. Omáčku dochuťte solí, pepřem a cukrem. Rybí porce položte do vymaštěné zapékací mísy, přelijte trochou omáčky. Přiklopené poklicí duste. Rybu připravte k podávání. Omáčku zjemněte kouskem másla, dochuťte a nalijte na rybu.
 
 
Kapr v zelenině
2 kg očištěného a nesloupaného kapra , 1/2 kg celeru , 1/2 kg petržele , 1/2 kg mrkve , 4 střední cibule , 1/4 kg slaniny , 1/4 kg měkkého salámu , 4 rajčata , 4 zelené papriky , 1/4 kg polohrubé mouky , 1 balíček sladké papriky , olej , asi 50 g másla sůl
Opranou a očištěnou zeleninu natsrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme na kostičky a smícháme se zeleninou. Směs vložíme na dno pekáče a zalijeme olejem tak, aby byla potopena. Porce kapra nasolíme, obalíme v mouce smíchané s paprikou a poklademe kůží navrch na zeleninu. Na každou porci položíme kolečko salámu, plátek slaniny, plátek rajčete a plátek papriky. Proložíme několika kousky nerozpuštěného másla a v kastrole bz pokličky vložíme do předehřáté t
rouby. Pečeme na mírném ohni asi 1 hodinu a čas od času podléváme vypečenou šťávou.
 
 
Kapr zapečený v sýrové omáčce
4 porce kapra , 1 citron , 200 g žampionů , 1 lžíce másla tuk na smažení sůl, Omáčka: , 1/4 l sladké smetany , 2 vejce , 150 g strouhaného sýra
Očištěné žampiony nakrájíme a podusíme na lžíci másla doměkka. Mírně je osolíme. Porce ryby podle možnosti vykostíme, pokapeme citronem a osolíme. Poprášíme hladkou moukou a na oleji osmažíme dozlatova. Vejce rozšleháme ve smetaně a vmícháme nastrouhaný sýr. Do zapékací misky nebo menšího pekáčku vložíme podušené žampiony, na ně rozložíme osmaženou rybu a pokrm přelijeme sýrovou omáčkou. Zapečeme ve velmi horké troubě 10-15 minut. Podáváme se zeleninou a s vařenými brambory.
 
 
Pečený kapr se sýrovou omáčkou
600 g očištěného kapra, sůl, citron, 80 g másla, 100 g uzeného sýra, 2 žloutky, 1 dl kysané smetany
Očištěného a osušeného kapra pokrájíme na dílky a osolíme.
Na pečící mísu s rozehřátým máslem položíme nakrájené plátky kapra, potřeme rozpuštěným máslem a citronem a dáme upéct do vyhřáté trouby. Sýr postrouháme, přidáme žloutky, promícháme a přidáme smetanu. Touto omáčkou (ještě nedopečeného) kapra polejeme a necháme dopéct.
 
 
Kapr v černé omáčce
1 kapr, 3 lžíce kořenové zeleniny, 1 cibulka, 1 citrón, po 1 lžíci cukru, hladké mouky, švestkových povidel, strouhaného perníku, rozinek, mandlí a octa, sklenka červeného vína, 10 sušených švestek, 6 lžic oleje, divoké koření, sůl
Kapra vykucháme, zbavíme šupin a hlavy a podélným řezem za hřbetní kostí rozpůlíme. opláchneme ve vlažné vodě a nasekáme na porce, které dáme do slané vody a vaříme přibližně 10 minut. Zeleninu a cibuli očistíme, nakrájíme na plátky a společně s cukrem osmahneme na poloviční dávce oleje dohněda a zalijeme vývarem z kapra. Pak přidáme na pl
átky krájený citrón, švestková povidla, divoké koření ocet a strouhaný perník.
Omáčku zahustíme jíškou připravenou ze zbylého oleje a hladké mouky, dobře rozšleháme, dolijeme zbytek vývaru a vaříme asi 1 hodinu. Provařenou omáčku přecedíme zpět na kapra, přidáme trochu červeného vína, dosolíme a dochutíme cukrem. Jako vložku přidáme předem namočené rozinky, sušené švestky a oloupané spařené mandle.Omáčku s rybou krátce podusíme. Podáváme s knedlíkem.
 
Kapr pikantní
Porce kapra(rybího filé), sůl, kmín, grilovací koření, hořčice, česnek, nakrájená cibule, máslo.
Porce kapra osolíme, okmínujeme, posypeme grilovacím kořením, zespodu potřeme hořčicí, navrch potřeme prolisovaným česnekem a hodně posypeme nakrájenou cibulí. Takto připravené porce urovnáme do vymaštěného pekáče, poklademe plátky másla a upečeme v troubě. Podáváme s bramborem.
 
 
Kapr se slaninou
Porce kapra, citronová šťáva, sůl, kmín, plátky slaniny, tuk.
Porce kapra podélně nařízneme, pokapeme citronovou šťávou a necháme krátce rozležet. Pak každou porci osolíme, posypeme kmínem a zabalíme do tenkých plátků slaniny. Naskládáme do vymaštěného pekáčku a v horké troubě upečeme dozlatova.
 
 
KAPR PEČENÝ NA SARDELI
2 porce kapra, citronová šťáva, sůl, 2 lžičky oleje, 2 dl vývaru, sardelová pasta, 1 žloutek, petrželka
Osušené porce kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme 1/4 hodiny odležet. Osušíme je, osolíme, vložíme na teflonovou pánev s rozehřatým olejem a zvolna opékame po obou stranách. Vývar rozšleháme se sardelovou pastou, polovinou podlijeme porce a upečeme do změknutí. Pečené porce vyjmeme, do omáčky vlijeme zbylou sardelovou směs rozšlehanou se žloutkem, zvolna ji přihřejeme téměř k varu za stálého míchání a nalijeme ji na porce kapra, urovnané na talířích. Posypeme je usekanou petrželkou a podáváme
.
 
 
PARDUBICKÝ KAPR
4 porce kapra, 2 hrnky světlého piva, 1/2 hrnku nastrouhaného perníku, 4 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 2 lžíce spařených oloupaných mandlí, 1 lžíce citronové šťávy, 4 plátky slaniny, 1 cibule, 1 bobkový list, 12 kuliček pepře, sůl
Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme v chladu odležet. Na oleji opečeme plátky slaniny, vložíme na ně porce kapra, přidáme nakrájenou cibuli a koření, maso zalijeme pivem, zakryjeme pokličkou a zvolna dusíme do měkka. Poté kapra vyjmeme na nahřátý talíř, vývar z kapra zahustíme strouhaným perníkem, krátce povaříme, omáčku prolisujeme sítem, podle chuti osolíme, okořeníme a nakonec zjemníme máslem. Šťávou přelejeme kapra, povrch posypeme na nudličky nakrájenými mandlemi a podáváme s vařenými brambory nebo s krajíčky bílé veky opečenými na másle.
 
 
KAPR OCHMELKA
4 porce kapra, 2 hrnky světlého piva, 1/2 hrnku smetany, 6 lžic másla, 1 lžíce hladké mouky, 2 cibule, 1 citron, 1 malá mrkev, celer a petržel, několik kuliček nového koření, sůl
Kapra dusíme na másle společně s nahrubo nastrouhanou zeleninou. Když je kapr měkký, vyjmeme ho a šťávu nalijeme na nakrájenou cibuli, zahustíme máslem utřeným s moukou, zalijeme pivem a smetanou, dochutíme citronovou šťávou a přelijeme přes porce kapra a společně povaříme. Podáváme s chlebem nebo vařenými brambory.
 
 
Kapr v aspiku
1 kg kapra, , 7 plátků bílé želatiny., Rybí várka: , 750 ml vody, , 50 ml octa, , 2 mrkve, , 1 petržel, , 50 g celeru, , sůl, , nové koření, , celý pepř, , bobkový list, , petrželka, , 1 bílek. , Na ozdobu: , 100 g sterilovaných okurek, , 50 g sterilované kapie, , kapary.
V hrnci uvedeme do varu vodu, do které přidáme ocet, mrkev, petržel, celer, koření a vaříme asi 20 minut. Kapra očistíme, rozpůlíme, skrojíme žeberní kosti a nařízneme kůži. Dáme do vývaru a na mírném ohni vaříme asi 10 minut. Vařeného kapra vyndáme a dáme stranou. Do vroucího vývaru za stálého míchání vlijeme rozšlehaný bílek. Necháme ho srazit (naváže na sebe nečistoty) a vývar přecedíme přes plátýnko. namočenou želatinu vymačkáme a rozpustíme ve vývaru. 4ast vývaru vlijeme do vyšší misky a necháme ztuhnout. Vložíme porce kapra, dle fantazie zdobíme okurkou, kapií, kapary a zalijeme zbylou částí vývaru.
 
 
Kapr na modro v aspiku
1 kapr,, 2 vepřové nožičky,, sůl,, 1 petržel,, 1 mrkev,, 1/2 celeru,, 1 cibule,, 3 vejce,, kopr, citrón,, černý pepř celý,, nové koření,, bobkový list,, ocet,, želatina,, tymián,, cukr.
Kapra naporcujeme (nečistíme šlem), dáme do pekáčku a přelijeme horkým octem - kůže zmodrá. Nožičky rozvaříme doměkka, scedíme a do vývaru přidáme koření a kořenovou zeleninu nakrájenou na nudličky. Vložíme kapra zmodralou stranou dolu a uvaříme asi 15 minut doměkka. Rybu vyjmeme, rozložíme do pekáče, ozdobíme dle libosti, odvar scedíme, přidáme želatinu a rozšlehané bílky, které necháme asi 15 minut táhnout. Ochutíme, přecedíme přes čistý ubrousek, postupně naléváme na ozdobeného kapra a necháme ztuhnout v ledničce.
 
 
Kapr po trampsku
4 větší porce kapra,, sůl,, mketý pepř,, 100 g slaniny,, 300 g zelených paprik,, 3 větší rajčata,, 2 větší cibule,, 1 lžíce mouky,, 100 g tuku,, brambory.
V nejbližším rybníku ulovíme pěkného kapříka, ze kterého připravíme porce, podle apetitu strávníků. Porce prošpikujeme slaninou, opepříme a osolíme. Opečeme je v kotlíku na tuku. Když jsou porce téměř hotové, přidáme na proužky nakrájené papriky, kolečka cibule, krátce osmahneme, potom přidáme zbytek slaniny krájené na kostičky, pokrájená rajčata a vše společně podusíme.
 
 
Kaprik na smetane:
rizky z kapra (klidne se da pouzit i file nebo jina ryba), smetana, bile vino, syr, pepr, sul.
rybu osolime a nechame odpocinout pak ji chvilku osmazime z obou stran na panvi, vyjmeme a znovu nechame odpocinout. Po te ji vlozime do zapekaci nadoby, zalijeme vinem (tak decku) a smetanou (tak dve deci, podle mnozstvi ryby dame i vic), opeprime, posypeme syrem a dame na 20-30 minut zapect do trouby.
 
 
Kapr ve smetanové omáčce
4 větší porce kapra,, sůl,, mletý pepř,, čerstvé houby,, 2 lžíce mouky,, 100 g tuku,, kelímek smetany,, 2 pytlíky rýže.
Čtyři porce kapra osolíme, opepříme, obalíme v mouce a opečeme v kotlíku na tuku. Mezitím očistíme a nakrájíme houby. Opečené porce kapra vyjmeme, na tuk vložíme pokrájené houby a podusíme je. Potom zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku, povaříme, vložíme porce kapra, krátce podusíme a promícháme s rýží, kterou jsme mezitím v kotlíku uvařili.
 
 
Šašlík z kapra
800 g kapra,, 4 lžíce olivového oleje,, 60 g anglické slaniny,, 2 cibule,, 60 g másla,, petrželka,, sůl,, 1 pórek,, 200 g cukety,, 200 g rajčat,, česnek,, 200 g smetany,, 1 kapie.
Kapra zbavíme kůže i kostí a nakrájíme na menší kostky. Slaninu a papriku nakrájíme na čtverečky, cibuli na osminky a napichujeme střídavě na jehlu. Potřeme olejem a pečeme na grilu nebo pánvi. Najemno nakrájený pórek osmažíme, přidáme papriku a cuketu. Dochutíme česnekem, přidáme nakrájená rajčata a vmícháme smetanu. Tuto směs rozdělíme na talíře a navrch dáme šašlík.
 
 
Pikantní kapr a Ještědský salát
4 porce kapra,, 100 g hladké mouky,, 3 stroužky česneku,, celerovou nať,, sůl, pepř,, kari koření, sladká paprika,, olej.
Salát: , 400 g syrového celeru,, 100 g syrové mrkve,, 100 g sterilovaného hrášku,, 100 g sterilovaných okurek,, 400 g sterilovaného zelí,, 200 g šunky,, 1 cibule,, 1 majonéza
Mouku s pepřem, kari, papriku smícháme a obalíme v ní porce ryby, které jsme předtím potřeli směsí soli, česneku a pokrájené celerové natě. Takto obalené opékáme na oleji.
Salát:
Celer a mrkev uvaříme a nakrájíme na nudličky. Přidáme pokrájenou šunku, okurky, najemno nakrájenou cibuli, hrášek a zelí, které scedíme. Vše smícháme s majonézou a dochutíme.
 
 
Rumcajsův kapr na marmeládě
4 porce kapra,, 100 g másla,, 100 g mandlí,, 100 g rozinek,, rybízová marmeláda,, 100 ml červeného vína,, 3 lžíce citrónové šťávy,, sůl, pepř.
Bramborové pusinky: , 500 g nastrouhaných vařených brambor,, 250 g hrubé mouky,, 1 vejce,, olej na smažení.
Kapra stáhneme, pokapeme citr. Šťávou, osolíme, opepříme a opečeme z obou stran na rozpáleném tuku. Když je kapr skoro hotový, vyndáme ho a do výpeku přidáme marmeládu, červené víno, nasekané oloupané mandle a rozinky. Vše necháme provařit. Vložíme zpět opečené porce kapra a prohřejeme.
Pusinky:
Nastrouhané brambory smícháme se solí, moukou a vejcem. Vypracujeme těsto, naplníme jím zdobící pytlík a do rozpáleného oleje vytlačujeme pusinky, které smažíme dozlatova.
 
 
Rybí perkelt Regent
750g očištěného kapra, 80g tuku, 1 cibule, mletá paprika, sůl.
Očištěného kapra naporcujeme, osolíme a necháme půl hodiny na míse odležet. Na tuku osmažíme cibuli, přidáme papriku a podlijeme trochou vodou a necháme povařit. Vložíme porce kapra i se šťávou kterou na míse pustil. Podusíme a podáváme polité šťávou. Vhodnou přílohou jsou brambory
 
 
Perkelt z kapra
4 porce kapra, mletá sladká paprika, sůl, česnek, 1 cibule, 40g tuku, 20g hladké mouky, 40g rajčatového protlaku, 1,5 dl kysané smetany.
Porce kapra osolíme a potřeme rozetřeným česnekem. Nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, zasypeme ji paprikou, zalijeme několika lžícemi vody a přihřejeme k varu. Přidáme porce kapra, rajčatový protlak a dusíme, až rybí maso změkne. Porce vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozkvedlanou se smetanou a za stálého míchání podusíme. Omáčku osolíme, ochutíme prolisovaným česnekem, přidáme zpět porce kapra a prohřejeme je. Podáváme s rýží.
 
 
Kapr v šunkové omeletě
1 porce kapra, olej, sůl, 2 vejce, 30g šunky, 1 lžíce mléka.
Osušenou a osolenou porci kapra zvolna opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji na pánvičce. Téměř měkkou porci zalijeme vejci rozšlehanými se solí a mlékem, poklademe šunkou nakrájenou na nudličky a zapečeme v troubě nebo pod grilem, až omeleta ztuhne. Podáváme s chlebem.
 
 
Grilovaný kapr
4 porce kapra, citronová šťáva, mletá sladká paprika, sůl, olej.
Porce kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet. Pak je osušíme, osolíme, poprášíme paprikou, pokapeme olejem, urovnáme na grilovací mřížku (nebo na vymaštěnou pánvičku) a vložíme pod rozehřátý gril. Po chvilce porce obrátíme, opět pokapeme olejem a grilujeme, až změknou. Podáváme s majonézovou omáčkou nebo s ochu
ceným máslem a s opečenými brambory.
 
 
Plněný kapr
1 kapr (1,5 kg), 80g másla, citronová šťáva, sůl.
Na nádivku: 100g šunky, 2 žemle, 2 vejce, mléko, 40g másla, muškátový květ, petrželka, mletý pepř, sůl.
Z kapra odstraníme šupiny a ploutve, na hřbetu jej podélně nařízneme, maso opatrně odřízneme od páteře, odstřihneme ji nůžkami za hlavou a 5 cm od konce ocasu a vyjmeme. Otvorem vyndáme vnitřnosti, kapra opláchneme, osušíme, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a naplníme nádivkou. Otvor sešijeme pevnou bí
lou nití, kapra pokapeme citronovou šťávou i na povrchu, zabalíme do alobalu vymaštěného máslem, vložíme do pekáče a pečeme asi půl hodiny. Při podávání kapra nakrájíme ostrým nožem na porce, polijeme je rozehřátým máslem a doplníme vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Příprava nádivky: Žemle nakrájíme na kostičky, pokropíme je mlékem a necháme prosáknout. Změklé máslo napěníme se solí, postupně vmícháme žloutky, nakrájenou šunku, žemle, koření, usekanou petrželku a nakonec sníh z bílků.
 
 
Kapr zapékaný se šunkou
4 porce kapra, sůl, mletý pepř, 4 plátky šunky, 2 vejce uvařená natvrdo, olej, 100g tvrdého sýra, 1 žloutek, 1 vejce, 5 cl smetany.
Porce kapra osolíme, opepříme, vložíme na pánev s rozehřátým olejem a opečeme po obou stranách. Téměř měkké porce přeložíme do čtyř zapékacích misek, obložíme šunkou nakrájenou na nudličky a vejci nakrájenými na kolečka, vše přelijeme směsí strouhaného sýra, žloutku, rozšlehaného vejce a smetany a zapečeme pod grilem nebo v horké troubě.
 
 
Kapr v zeleninové směsi
4 porce kapra, 4 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, mletá sladká paprika, 1 cibule, 80g mrkve, 80g zmrazeného hrášku, 200g sterilovaného leča, 4 lžíce kečupu, petrželka.
Porce kapra osolíme, okořeníme, vložíme na pánev s částí rozehřátého oleje a zvolna opečeme po obou stranách. Na zbylém oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mrkev nakrájenou na kostičky, osolíme, podlijeme malým množstvím vody a dusíme. Po chvilce přidáme hrášek, lečo, kečup, usekanou petrželku a dusíme, až zelenina téměř změkne. Přend
áme k téměř měkkým porcím kapra a dodusíme. Podáváme s hranolky.
 
 
Kapr pečený na kmíně
4 porce kapra, sůl, kmín, hladká mouka, 3 lžíce oleje, 30g másla, petrželka.
Porce kapra osolíme, posypeme kmínem a moukou, vložíme na pánev s rozehřátým olejem a zvolna opékáme po obou stranách. Měkké porce přeložíme na nahřáté talíře, na pánev přidáme máslo, čtyři lžíce vody a za stálého míchání odvaříme připečenou šťávu. Nalijeme ji na porce kapra, posypeme usekanou petrželkou a podáváme s vařenými brambory a se zele
ninovým salátem.
 
 
Kapr pečený na másle
4 porce kapra, citronová šťáva, sůl, hladká mouka, mletá sladká paprika, 80g másla.
Porce kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet. Pak je osušíme, osolíme, poprášíme paprikou a moukou a vložíme na pánev s částí rozehřátého másla. Opékáme zvolna po obou stranách, měkké porce vyjmeme, na pánev přidáme zbylé máslo a čtyři lžíce vody a za stálého míchání odvaříme připečenou šťávu. Nalijeme na porce kapra a hned podáváme s vařenými brambory a zeleninovým saláte
m.
 
 
Kapr v pepřovém vývaru
4 porce kapra, 15 celých pepřů, 1 bobkový list, špetka tymiánu, 2 stroužky česneku, 2 lžíce octa, šťáva z půlky citronu, 0,5 l vody, 2 dl bílého vína, 100g mrkve, 100g celeru, 200g cibule, sůl.
Hrubě rozdrcený pepř, bobkový list, tymián, pokrájený česnek a ocet zalijeme vodou a pod pokličkou vaříme 20 minut. Vývar scedíme, přidáme na hrubé nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, povaříme 10 minut, přidáme porce kapra, víno, sůl, citronovou šťávu, doplníme vodou tak, aby porce byl
y potopeny, uvedeme do varu a bez pokličky vaříme na malém plameni asi 10-12 minut, až porce změknou. Vyjmeme je, uložíme na teplé místo a vývar odvaříme na objem 1,5 dl. Porce kapra přeložíme na nahřáté talíře, obložíme zeleninou z vývaru a přelijeme vývarem. Podáváme s vařenými brambory.
 
 
Vařený kapr
4 porce kapra, 30g mrkve, 20g celeru, 20g petržele, 20g cibule, nové koření, bobkový list, 3 zrnka pepře, asi 3/4 l vody, 7 cl octa,sůl.
Do vařící vody vložíme nakrájenou zeleninu a cibuli, osolíme, přidáme koření a povaříme 20 minut. Porce kapra osolíme, vložíme současně s octem do vařícího zeleninového vývaru a uvedeme do varu. Potom oheň zmírníme a bez pokličky vaříme, až porce změknou. Pak porce vyjmeme, necháme okapat a hned podáváme s majonézovou omáčk
ou nebo s máslem promíchaným s usekanou petrželkou a pažitkou a s vařenými brambory.
 
 
Kapr smažený v těstíčku
4 porce kapra, citronová šťáva, sůl, tuk na smažení.
Na těstíčko: 2 malá vejce, 2-3 lžíce mléka nebo bílého vína, asi 80g polohrubé mouky, 1 lžíce oleje, sůl.
Porce kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet. Osušíme je, osolíme, namočíme ve středně hustém těstíčku (uvedené přísady rozšleháme), vložíme do rozehřátého tuku a zvolna usmažíme po obou stranách. Podáváme s bramborovou kaší a se
zeleninovým salátem.
 
 
Kapr pečený na sardeli
4 porce kapra, sardelová pasta, sůl, olej, 20g másla, l lžička hladké mouky, 40g ořechových jader (vlašské), citron.
Porce kapra mírně osolíme, potřeme sardelovou pastou, poprášíme moukou a zvolna opékáme po obou stranách na oleji. Pak porce vyjmeme, do oleje přidáme máslo, nakrájená ořechová jádra, povaříme dvě minuty a nalijeme na porce kapra. Podáváme s opečenými brambory, se zeleninovým salátem a s dílky citronu.
 
 
Opékaný kapr
4 porce kapra, sůl, mletý pepř nebo koření karí, citronová šťáva, hladká mouka, 1 velké vejce, tuk na opečení.
Porce kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet. Pak je osušíme, osolíme, okořeníme, obalíme v mouce a v rozšlehaném vejci, vložíme do rozehřátého tuku a opečeme zvolna po obou stranách. Podáváme s dílky citronu, s bramborovým salátem nebo s vařenými brambory a se zeleninovým salátem.
 
 
Kapr dušený na šalvěji
1000g kapra, 70-80g másla, 1 cibule, 4 menší bobkové listy, 4 kuličky nového koření, špetka tymiánu, 1 vrchovatá lžička rozemleté šalvěje, sůl, 1 lžička hrubé mouky.
Drobně nakrájenou cibuli dáme zpěnit na máslo. Přidáme koření a očištěného, naporcovaného kapra. Cibulka nesmí zrůžovět. Podlijeme vodou a dusíme doměkka, na velmi mírném ohni. Před
dokončením osolíme, hotové porce dáme na zahřátý talíř a šťávu zahustíme lžičkou hrubé mouky. Podáváme s bílým pečivem.
 
 
Kapr s křenem
1 kapr (asi 1500g), citronová šťáva, sůl, mletý pepř, 10 lžic másla, 6 lžiček strouhaného křenu, petrželka.
Očištěného a vykuchaného kapra rozdělíme na porce, opláchneme je osušíme, pokapeme citronovou
šťávou, osolíme a opepříme. Rozložíme na pekáč vymazaný máslem a za stálého polévání rozehřátým
máslem po obou stranách opékáme dozlatova. Před podáváním každou porci posypeme lžičkou strouhaného křenu a přelijeme máslem. Porce zdobíme nasekanou petrželkou a podáváme s brambory.
 
 
Kapr načerno
4 porce 120- 150g kapra, 100g tvrdého perníku, 3 dl 10% světlého piva, 150g směsi sušeného ovoce a ořechů, 2 lžíce másla, drcené divoké koření, pepř, bobkový list, nové koření, sůl.
Porce kapra osolíme, okořeníme a zlehka na másle opečeme. Poté přidáme strouhaný perník a překrájené sušené ovoce a ořechy. Zalijeme pivem a zvolna podusíme. Podáváme s jemným knedlíkem, pečivem.
 
 
Kapr pikantní
Porce kapra(rybího filé), sůl, kmín, grilovací koření, hořčice, česnek, nakrájená cibule, máslo.
Porce kapra osolíme, okmínujeme, posypeme grilovacím kořením, zespodu potřeme hořčicí, navrch potřeme prolisovaným česnekem a hodně posypeme nakrájenou cibulí. Takto připravené porce urovnáme do vymaštěného pekáče, poklademe plátky másla a upečeme v troubě. Podáváme s bramborem.
 
 
Kapr se slaninou
Porce kapra, citronová šťáva, sůl, kmín, plátky slaniny, tuk.
Porce kapra podélně nařízneme, pokapeme citronovou šťávou a necháme krátce rozležet. Pak každou porci osolíme, posypeme kmínem a zabalíme do tenkých plátků slaniny. Naskládáme do vymaštěného pekáčku a v horké troubě upečeme dozlatova.
 
 
Kapr na smetaně
1 střední kapr, 100g slaniny , 4 malé mrkvičky, kousek celeru, 1 pórek, 1 citrón, sůl, pepř, 2 lžíce másla, 2,5 dl kysané smetany, rybí vývar, petrželka.
Porce kapra zakapeme citrónem, osolíme a vložíme na rozpečenou nakrájenou slaninu na peláčku. Přidáme nakrájenou zeleninu mrkev, celer, pórek, opepříme, přidáme kousek másla, zalijeme vývarem a upečeme. Těsně před koncem pečení přelijeme kapříka kysanou smetanou a přidáme petrželku. Podáváme s vařeným bramborem.
 
 
Kapr na budínský způsob
4 větší porce kapra, cibuli, 200g kořenové zeleniny, 2 lžíce másla, 0,5 l bílého vína, sůl.
Cibuli jemně nakrájíme, zeleninu nakrájíme na stébla asi 5 cm dlouhá, oboje podusíme na másle do poloměkka. Potom na zeleninu rozložíme osolené porce kapra, podlijeme mírně vínem a dusíme na prudkém ohni až se šťáva vydusí. Podlijeme polovinou zbylého vína a opět prudce vydusíme. Poslední dušení má probíhat pomaleji a šťáva se při něm vydusí tak, až zhoustne. Rybu nemícháme, kastrolem pouze potřásáme. Podáváme s opečenými brambory.
 
 
Kapr s knedlíkem
Porce kapra, sůl, máslo, mrkev, celer, petržel kořen, cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř, bílé víno, vývar rybí, jíšku, nakládané kapary, houskový knedlík.
Porce kapra osolíme, a dáme odležet do lednice. Do kastrolu vymazaného máslem dáme na plátky nakrájenou mrkev, kořenovou petržel, celer, cibuli a přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, a vše osmažíme, až je zelenina skoro měkká. Vložíme porce kapra, lehce osmažíme, podlijeme bílým vínem, pod poklicí udusíme do měka. Porce kapra vyndáme, zeleninu propasírujeme (scedíme), přidáme
vývar nejlépe rybí, ještě trochu vína, světlou jíšku, a uvaříme omáčku. Na závěr přidáme nasekané nakládané kapary. Vložíme porce kapra a necháme je prohřát. Podáváme s knedlíkem nejlépe vídeňským.
 
 
Kapr s parmazánem po Maďarsku
1000 - 1500g kapra, 50-100g žampiónů, strouhaný parmazán, máslo, kmín, sůl, petrželová nať.
Vykuchaného a očištěného kapra rozpůlíme, každou půlku několikrát nakrojíme. Osolené porce dáme na máslem vymazanou pánev, přidáme na lístky nakrájené žampióny, posypeme kmínem a nastrouhaným parmazánem, poklademe kousky másla a upečeme. Posypeme petrželovou natí a podáváme s bramborem.
 
 
Kapr pečený na mandlích
600g kapra, 80g oleje, 40g másla, 80g mandlí, 80g šlehačky, 60g cibule, 50g citrónu, sůl, mletý pepř, zelená petržel.
Porce kapra osolíme, opepříme a pokapeme citrónem. Necháme 2 hodiny odležet. Dáme na rozpálený tuk a osmažíme, přidáme máslo, nakrájené oloupané mandle a nadrobno pokrájenou cibuli. Podusíme, zalijeme smetanou a povaříme se zbytkem citrónové šťávy. Podáváme se smaženými brambory.
 
 
Kapr pečený po cikánsku
6 porcí kapra po 150g - sůl - mletý pepř - hladká mouka - olej na pečení - 100g cibule - 3 zelené papriky - 120g žampiónů nebo hříbků - 2 stroužky česneku - 3 lžíce rajčatového kečupu a asi 100 ml červeného vína.
Připravené porce kapra osolíme, opepříme, obalíme v mouce a v pekáčku na rozehřátém oleji upečeme v troubě dorůžova. Mezitím si v kastrolu na troše oleje zpěníme nakrájenou cibuli, k ní přidáme na nudličky nakrájené papriky, krátce podusíme, pak teprve přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby, utřený česnek, přilijeme kečup a červené víno, je-li třeba přisolíme, a společně vše znovu podusíme. Upečeného kapra urovnáme na nahřátou mísu, přelijeme podušenou směsí a ozdobíme petrželkou a citrónem. Podávám
e teplé jako samostatný pokrm nebo studené jako večeři, k teplému pokrmu podáváme vařené brambory ke studenému chléb nebo slané rohlíky.
 
 
Kapr v marinádě
600g kapra, 150g kořenové zeleniny, 50g sterilovaného hrášku, 50g cibule, 200g majolky, 1 dl mléka, citrón, sůl, ocet.
Zeleninu nakrájíme na nudličky, cibuli na kolečka a vložíme do osolené vody s octem. Spolu se zeleninou vaříme porce ryby doměkka. Majolku zředíme mlékem, přidáme zeleninu, hráček, ochutíme citrónem. Polijeme porce ryby a necháme v chladnu proležet.
 
 
Kapr smažený po čínsku
6 porcí kapra, 2 vejce, hladká mouka, škrob, sůl, 1 dl sójové omáčky, olej na smažení, 1 pórek, cukr, citrónová šťáva, 6 feferonek, šálek vývaru z masoxu, sklenka dezertního vína, vegeta.
Z poloviny sójové omáčky, vajec, studené vody, hladké mouky a škrobu si připravíme hustší těstíčko, ve kterém porce osoleného, staženého a vykostěného kapra máčíme a v horkém oleji usmažíme. necháme okapat. Na malém množství oleje osmahneme pórek nakrájený na plátky, přidáme cukr, c
itrónovou šťávu, vegetu, víno, sekané feferonky a zbytek sójové omáčky. Prohřejeme a dochutíme. Připravenou směsí přeléváme usmažené porce kapra. Zdobíme petrželkou a plátkem citrónu.
 
 
Kapr po záblačsku
6 porcí kapra, olej, 5 lžic sójové omáčky, šálek vývaru z masoxu, sklenka dezertního vína, 100g šunky, 100g žampiónů, 50g bambusových výhonků nebo 1 oloupaná kedlubna, sůl, cukr, citrón, petrželka.
Očištěné a oprané porce kapra s kůží nařízneme několika jemnými řezy. Obalíme ve škrobu a dáme na 30 minut marinovat do sójové omáčky. Okapané porce na oleji opečeme, olej zčásti slijeme, podlijeme vývarem, sójovou omáčkou a vínem, přidáme plátky česneku, nudličky šunky, plátky bambusu a žampiónů. Přidáme špetku z zvoru,glutasolu a soli. Pod pokličkou dusíme doměkka. Podáváme přelité výpekem s žampióny a zeleninou, zdobené plátkem citrónu a petrželkou.
 
 
Kapr na modro
1,5 kg kapra, sůl, 1/8 l octa, 1/2 celeru, 1 menší petržel, 1 mrkev, 100g cibule, 10 zrnek pepře, 4 zrnka nového koření, 1/2 bobkového listu, 150g másla.
Do osolené vody dáme na kolečka pokrájenou zeleninu, celé koření a vaříme 20 minut. Rybz dáme na pekáček kůží nahoru a opatrně poléváme vařícím octem. Potom přidáme zeleninu. Vývar lijeme ze strany, abychom neporušili barvu kůže. Přikryjeme a vaříme asi 10 minut. Rybu vyndáme, ozdobíme zelenou petrželí a citrónem, pokapeme máslem.
 
 
Kapr starého rybáře
900g kapra, 50g slaniny, 2 cibule, 60g sušených švestek bez pecek, 60g vlašských ořechů, máslo, olej, 1,5 dl červeného vína, hrst sušených hub, 4 stroučky česneku, pepř, bobkový list, hřebíček, záyvor, hladká mouka, chlebová kůrka.
Kapra nakrájíme, osolíme, prošpikujeme slaninou, potřeme utřeným česnekem smíchaným se zázvorem. Pomoučíme a opečeme na oleji. Přidáme ořechy, čtvrtky švestek, uvařené houby, víno, pepř, bobkový list, hřebíčky a strouhanou kůrku. Podlijeme a přikryté dusíme do měkka.
 
 
Kapr na rylský způsob
1000g kapra, 100g hladké mouky, 50g nakládaných žampiónů, 100g sterilované kapie, 2, vejce, 100g ztuženého tuku, sůl.
Kapra naporcujeme na 50 až 70g porce, osolíme, pomoučíme a obalíme směsí připravenou ze žampiónů, kapie, vajec, mouky a soli. Obalené porce osmažíme na tuku.
 
 
Kari kapr
1 kg vykostěného masa z kapra, 150g hrášku, 150g cibule, 1 kapie, olej, lžička karí koření, 2 lžíce škrobu, sůl, 2 vejce, 2 dl dezertního vína,glutasol, citrónová šťáva, šálek vývaru z masoxu.
Kapří maso nakrájíme na plátky a promícháme s vejci, škrobem a solí. Na mírném ohni osmahneme a necháme na sítě okapat. Do rozehřátého oleje vložíme na kostičky nakrájenou cibuli, zelený hrášek a proužky kapie. Mírně podlijeme, podusíme, přidáme karí, dochutímeglutasolem, citrónovou šťávou, vínem a dosolíme. Mírně zahustíme máčeným škrobem, krátce podusíme a vmícháme plátky kapra. Podáváme ozdobené petrželkou a
dílkem citrónu.
 
 
Nadívaný kapr
1,5 kg kapr, sůl, 100g másla, 1 citrón Nádivka: 3 vejce, 200g uzeného masa, 50g slaniny, 50g sýra, sůl, pepř.
Umeleme vejce uvařené natvrdo, vařené uzené, slaninu, sýr, osolíme a opepříme. Vykuchaného kapra naplníme, osolíme, položíme na pruh alobalu, polejeme máslem a pečeme. Kapra pokapeme citrónem a krájíme na porce.
 
 
Zelenkův kapr
8 větších nebo 12 menších porcí kapra, 3 zelené papriky, půl kila rajčat, 2 větší cibule, 1 citrón, 0,25kg hladké mouky, půl pytlíčku sladké papriky, 4 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, špetka tymiánu, sůl, 8 stroužků česneku, olej.
Porce kapra osolíme, a obalíme v hladké mouce s paprikou. Na pánvi rozpálíme olej, naklademe obalené porce kapra a z obou stran zprudka krátce opečeme a přendáme do zapékací mísy. Na pánev do oleje vsypeme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět, přidáme nové koření, bobkový list a tymián, česnek, nakrájené papriky a necháme podusit. Až paprika změkne přidáme na pánev na kolečka nakrájená rajčata a ještě chv
ilku podusíme. Podušenou zeleninovou směs nasypeme na porce kapra v zapékací míse a navrch poklademe plátky citrónu a vše dáme prohřát (zapéct) do trouby. Podáváme s vařenými brambory, popřípadě jen s chlebem. K pití je doporučeno bílé víno.
 
 
Labský kapr
1 kg kapřích očištěných porcí, 1 citrón, 1,5 dl červeného vína, 1 lžíce rozsekaných jader vlašských ořechů, 1 větší mrkev, půl celeru, 1 menší petrželový kořen, 1 lžíce rozsekané petrželové nati, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 4 lžíce strouhaného obyčejného perníku.
Porce ryby zprudka opečeme na oleji a podlijeme vínem. Dusíme je za občasného podlévání rozpuštěným máslem. Osolíme, opepříme, posypeme perníkem, ořechy a smícháme s nakrájenou kořenovou zeleninou, předem podušenou na kousku másla a podlitou trochou vody. Když jsou porce měkké, pokapeme je ještě citrónovou šťávou a na talíři posypeme rozsekanou petrželkou. Podáváme s brambory.
 
 
Plněný pikantní kapr
Kapr, cibule, anglická slanina, šunkový salám, hořčice, sůl, pepř, máslo.
Kapra vyvrhneme, očistime. Zevnitř posolíme, popepříme a vymažeme hořčicí. Klademe vrstvy anglické slaniny, cibule, salámu a opět cibule. Nakonec dáme plátky másla. Zašijeme a pečeme na holém plechu asi hodinu. Mírně podléváme. Porcujeme příčnými řezy.
 
 
Plátky kapra liu
1 kg očištěného kapra (vykostěného, staženého), 2 stroužky česneku, 2 vejce, 2 lžíce škrobu, olej, 2 větší pórky, 1 dl dezertního vína, citrónová šťáva,glutasol, kopr, sůl.
Kapří maso nakrájíme na jemné plátky, promícháme s vejci, solí a polovinou škrobu. Pórek nakrájíme na kolečka. Z vína, cukru,glutasolu a citrónové šťávy si připravíme zálivku. Plátky kapra obaleného v těstíčku v oleji prudce opečeme a necháme na sítu okapat. Na oleji osmahneme plátky česneku, přidáme pórek, trochu kopru a směs kr
átce podusíme. Zahustíme připravenou zálivkou, vmícháme opečené plátky kapra, dosolíme a dochutíme citrónovou šťávou. Podobným způsobem můžeme upravit amura, sumce, tolstobika, candáta nebo jinou sladkovodní rybu.
 
 
Kapr na anglické slanině
4 porce kapra , 150 g anglické slaniny , 100 g hladké mouky , 2 vrchovaté lžičky sladké mleté papriky , 1 rovná lžička chilli koření , sůl , 1 větší cibule , 8 stroužků česneku , 6 lžiček plnotučné hořčice , 2 lžíce olej
Kapra očistíme, opláchneme a nakrájíme na porce. Každý kousek z obou stran lehce potřeme solí a obalíme ve směsi hladké mouky, papriky a chilli koření. Polovinu anglické slaniny nakrájíme na proužky a rozškvaříme na pekáčku. Zatím si oloupeme cibuli a nakrájíme na kolečka, která navršíme na rozpuštěnou anglick
ou slaninu. Na to položíme obalené porce kapra, každou potřeme po povrchu lžičkou plnotučné hořčice, posypeme nakrájeným česnekem a překryjeme plátkem anglické slaniny. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 45 minut. Podáváme s opečenými nebo vařenými brambory a doplníme zeleninovou oblohou nebo zeleninovým salátem.
Poznámka:
Připravujete-li kapra s kůží, položte porce do pekáčku kůží dolů a potírejte hořčicí a sypejte česnekem stranu bez kůže.
 
 
Lahůdka z kapra
Velice jemná delikatesa, která jako jedna z mála tohoto druhu povzbuzuje chuť k pití, současně však působí blahodárně i při odstraňování jeho následků.
Vykuchej kapra, vnitřnosti, hlavu,ocas a ploutve nevyhazuj, ale připrav z nich lahůdkovou polévku se zeleninou a houbami.
Potom rybu, zbavenou hlavy a ocasu ( kapr debil - impotent), rozděl na ”podkovy”. Ve vhodné nádobě prosol a ulož na tři dny do chladna.
Po třech dnech podkovy vyndej, opláchni jemně vodou a zbav kůže.Znovu nalož do stejné nádoby a zalij nálevem 8% octu a vody, v poměru 1 :1. Ulož na další tři dny do chladna.
Po třech dnech v tomto nálevu je již možno rybu pohodlně vykostit, pokrájet na menší kousky, ( podkovy na poloviny a nudličky cca 1cm silné).Dobře vymačkat vodu, narovnat do sklenic, proložit kousky mrkve, může být hrášek, i kapie, kolečka cibule, kuličkový pepř a nové koření.Dále zalij kvalitním rostlinným olejem a nechej poslední tři dny v chladnu proležet.
Po ochutnání zkonstatuješ, že takovouto dobrotu nenabízejí ani pulty rybích lahůdek v TESCU.
 
 
Kapor na víne I
1 menší kapor, 2 dl červeného vína, 2 menšie cibule, 3 rajčiaky, 1 lyžica hladkej múky, šťava z 1/2 citróna, 1 bobkový list, olej a soľ.
Kapra očistíme, vypitváme, umyjeme a pokrájame na porcie. Jednotlivé porcie osolíme, poprášime múkou a na rozpálenom oleji opražíme po obidvoch stranách. Preložíme na tanier. Do oleja dáme opražiť nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme olúpané, pokrájané rajčiaky a udusíme do mäkka. Zalejeme červeným vínom, pridáme šťavu z polovice citróna, vložíme opražené porcie kapra a chvíľu
dusíme. Podávame s chlebom.
 
 
Kapor na červenom víne
4 porcie kapra, 1 dl červeného vína, 2 lyžyce kečupu, 3 lyžice oleja, 2 bobkové listy, 1 lyžica hladkej múky, citrónová šťava, mleté čierne korenie, mäsový vývar, polovica citróna a soľ.
Porcie kapra osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pokvapkáme citrónovou šťavou, poprášime múkou a prudko opečieme v rozohriatom oleji z obidvoch strán. Potom všetko podlejeme vínom, pridáme kečup a bobkové listy, prikryjeme a udusíme do mäkka. Počas dusenia podľa potreby podlievame horúcim mäsovým vývarom. Krátko pred dodusením pridáme plátky citróna. Podávame so zemiakovými hranolkami alebo s varenými zemiakmi.
 
 
Kapr v pikantní omáčce
1 kapr naporcovaný, 2 vaječné bílky osmažené na oleji nasekané nadrobno, 4 dl rajčatové šťávy, ťáva z jednoho citrónu, 3 dl bílého vína, 2 lžičky sójové omáčky, 6 vlašských ořechů, 12 bobkových lístků, 2 lžíce medu, 4 lžíce vody, řeřicha pepř, sůl, olej na smažení
Kousky kapra pokapeme citrónovou šťávou, proložíme bobkovými listy, zatížíme a necháme odležet. Na pánvi smícháme olej, vodu a sójovou omáčku a na směsi osmažíme kapra. Maso vyjmeme, omáčku doplníme zbytkem surovin (vyjma řeřichy) a krátce povaříme. Kapra na talíři zalijeme omáčkou a posypeme řeřichou.
 
 
Kapr na devínský způsob
600 g vykostěného a stáhnutého kapra, 150 g hladké mouky, 2 dl mléka, 2 vejce, 1 dl bílého vína, 200 g oleje, 1 citrón, 150 g kompotu z černého rybízu,' česnek, sůl.
Kapra nakrájíme na porce 30-40 g, posolíme, zalijeme vínem a necháme odstát asi 15 minut. Do mléka přidáme vejce, část mouky, 0,5 dl vína, sůl, rozetřený česnek a připravíme těstíčko. Porce kapra obalíme v mouce a v těstíčku a smažíme na oleji do růžova. Při podávání ozdobíme kapra kolečkem citrónu a černým rybízem. Jako příloha jsou vhodné vařené nebo opékané brambory, případně hranolky.
 
 
Kapr Petra Velikého
4 porce kapra, olej, 200g žampiónů, 100g eidamu, střední cibule, kmín, mletý pepř, sůl
Porce kapra očistíme, opepříme a osolíme a osmažíme je na oleji, pak je odložíme do tepla v o
hnivzdorné míse
Během smažení si připravíme:
Očistíme cibuli a nakrájíme nadrobno
Také žampióny očistíme a nakrájíme na tenké plátky
Na výpeku po kapru zpěníme cibuli a pak přidáme žampióny a kmín
Žampióny dusíme pod pokličkou na mírném plameni doměkka, podle potřeby přidáme několik lžic vody
Během dušení žampiónů nastrouháme sýr
Nakonec na kapra v ohnivzdorné míse přidáme dušené žampióny a sýr a zapečeme 15 minut pod grilem nebo v horké troubě
 
 
Pečený kapr Petra Voka
4 - 5 porcí kapra, 5 lžic oleje, 2 lžíce másla, 1 menší cibule, 5 žampiónů, 2 sterilované papriky, půl citrónu, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce šlehané smetany
Kapra vykucháme, zbavíme šupin, podélným řezem rozdělíme na dvě půlky a vykostíme. Půlky opláchneme ve vlažné vodě a osušíme utěrkou. Z masa nakrájíme porce, osolíme, opepříme a posypeme hladkou moukou. Takto připravené porce kapra opeceme na oleji po obou stranách dozlatova a vyjmeme. Do výpeku vložíme oloupanou a nadrobno pokrájenou cibulku a očištěné na plátky nakrájené žampión
y, podusíme, přidáme ušlehanou smetanu, dochutíme citrónovou šťávou a dosolíme. Šťávu zjemníme máslem, vložíme do ní porce kapra a společně dodusíme.
Při podávání přeléváme kapra smetanovou omáčkou a zdobíme plátky kapie. Vhodnou přílohou jsou vařené brambo
ry.
 
 
Kapr v černé omáčce (4-5 porcí)
1 kapr, 3 lžíce kořenové zeleniny, 1 cibulka, 1 citrón, po 1 lžíci cukru, hladké mouky, švestkových povidel, strouhaného perníku, rozinek, mandlí a octa, sklenka červeného vína, 10 sušených švestek, 6 lžic oleje, divoké koření, sůl
Kapra vykucháme, zbavíme šupin a hlavy a podélným řezem za hřbetní kostí rozpůlíme. opláchneme ve vlažné vodě a nasekáme na porce, které dáme do slané vody a vaříme přibližně 10 minut. Zeleninu a cibuli očistíme, nakrájíme na plátky a společně s cukrem osmahneme na poloviční dávce oleje dohněda a zalijeme vývarem z kapra. Pak přidáme na plátky krájený citrón, švestková povidla, divoké koření ocet a strouhaný perník.
Omáčku zahustíme jíškou připravenou ze zbylého oleje a hladké mouky, dobře rozšleháme, dolijeme zbytek vývaru a vaříme asi 1 hodinu. Provařenou omáčku přecedíme zpět na kapra, přidáme trochu červeného vína, dosolíme a dochutíme cukrem. Jako vložku přidáme předem namočené rozinky, sušené švestky a oloupané spařené mandle.Omáčku s
rybou krátce podusíme. Podáváme s knedlíkem.
 
Kapří guláš
200 g cibule, 300 g červených paprik, 100 g celeru, 300 g rajčat, 30 g másla, 250 ml slepičího vývaru, 125 ml zakysané smetany, 2 lžíce papriky, sůl, pepř, 750 g filé z kapra
Cibuli posekáme, papriky rozpůlíme, zbavíme semen a nakrájíme na nudličky. Celer pokrájíme na kostičky, z rajčat vyřízneme stopky a rozkrojíme je na osminky. Cibuli, papriky a rajčata opékáme asi 5 minut na másle. Přilijeme vývar, zakysanou smetanu, papriku a osolíme. Za občasného míchání dusíme 30 minut. Kapra osolíme, opepříme, pokrájíme na kostky a přidáme k zelenině. Přikryté necháme asi 10 minut dojít (nevaříme). Dochutíme a podáváme s těstovinami nebo chlebem.
 
 
KAPŘÍ LÍVANCE
200 g pečeného kapra, 2 dl smetany, 100 g hladké mouky, 2 vejce, 20 g cibule, 1/2 práčku do pečiva, sůl, olej na smažení
Z osolené slaniny, vajec, strouhané cibule a hladké mouky prosáté s přáškem do pečiva připravíme těstíčko, do něhož zamícháme na malé kousky pokrájené vykostěné maso z pečeného kapra. Na oleji nebo sádle z něho smažíme malé lívanečky.